Allt mindre jordbruksmark går till att producera vitlök.
En trend som oroar och ser ut att hålla i sig.
Andelen av den spanska marken som ägnas till odling av vitlök blir mindre och mindre för varje år. Sedan 2023 har den minskat med 8 procent och ser man till de senaste tre åren har den sjunkit med 23 procent. Dessa uppgifter oroar riksstyrelsen för vitlöksodling.
Efter region är det Andalusien som uppvisar den största minskningen av planterad yta under den senaste säsongen med 13,2 procent. Därefter följer Madrid med 12,2 procent och Castilla-La Mancha med 8,2, enligt uppgifter från jordbruksministeriet.
Riksstyrelsen menar att detta beror på att vitlöken blir mindre lönsam för bönderna då det är svårt att hitta arbetskraft, råder brist på vatten för bevattningen och att man förlorat flera verktyg för fytosanitär kontroll på grund av nya regler. När det gäller den sista punkten menar bönderna att det blivit betydligt dyrare att bekämpa ogräs och sjukdomar som drabbar växterna.
Även om priset på vitlök har gått upp de senaste åren kompenserar det inte de ökade produktionskostnaderna. Till följd av detta har Spanien tappat i konkurrenskraft och importen av vitlök från länder utanför EU har ökat avsevärt.
Producenterna är pessimistiska inför framtiden och tror att den totala arealen vitlöksodlingar kommer att fortsätta minska i Spanien för varje år som går. Något som är ett problem då jordbruket stoppar avfolkningen av landsbygden och därmed hindrar en generationsväxling inom jordbruket. Om trenden fortsätter kan Spanien tvingas importera vitlök från Kina, där den framställs med sämre kvalitet och är skadlig för hälsan.
Hälsofördelar
Institutet för kemi-och miljöteknik vid universitetet i Castilla-La Mancha – i samarbete med Ramón y Cajal-sjukhuset i Madrid – har med ny forskning visat att frystorkat extrakt från den spanska lila vitlöken hämmar resistenta bakterier som orsakar gastrit, magsår och Malts lymfom. En annan studie från universitetssjukhuset i Ciudad Real hävdar att lila vitlök motverkar sepsis och olika tumörprocesser samt främjar läkning.