Hälften av den spanska befolkningen tar antibiotika för att bekämpa förkylning eller influensa trots att det inte rekommenderas. Det framkommer i en undersökning av Sociedad Española de Medicina de Familia y Comunitaria (semFYC) där man analyserat graden av medvetenhet hos personer kring bruket av antibiotika.

Faktum är att Spanien är det EU-land efter Frankrike som konsumerar mest antibiotika. I studien (semFYC) har 3.280 personer deltagit och undersökningen genomfördes under april och maj i år. Hela undersökningen kommer att presenteras i samband med en kongress i Madrid som startar idag onsdag och pågår till och med lördag.

Av totalt 3.280 personerna (2.110 kvinnor och 1.170 män) svarade tio procent att de alltid tar antibiotika mot influensa och vanliga förkylningar. 38,7 procent använder antibiotika någon gång medan 51,7 procent aldrig använder antibiotika.

En majoritet bortser från skillnaden mellan virus- och bakterieinfektioner trots att de anser sig vara välinformerade (53,9%). 51,2 procent tar antibiotika mot en infektion. 55,49 procent av de utfrågade uppger att de får informationen från en läkare, 24,38 procent från följesedeln till antibiotika följt av personal vid apoteket, 13,10 procent samt vänner och släktingar, 2,1 procent.

Annons

Ett slående faktum är att de största konsumenterna av antibiotika för att bekämpa influensa eller förkylning är universitetsstuderande (71,8%).

Doktor José María Cots, coordinador del Grupo de Enfermedades Infecciosas de la semFYC, säger till nyhetsbyrån EFE:

– Trots att förbrukningen av antibiotika har minskat under de senaste åren finns det fortfarande en alltför självgående princip bland spanjorerna att man ska ta antibiotika. Därför är det viktigt att människor känner till att en felaktig användning kan skapas uppkomsten av resistens.

Förra året i Spanien såldes 56 miljoner kurer av antibiotika och de flesta av dem var föreskrivna för att bekämpa sjukdomar i andningsorganen. Spanien rankas som den näst största konsumenten av antibiotika i Europa trots att dosen av antibiotika har minskat med 22,8 stycken per tusen invånare per dag år 1995 till 19, 8 2007.