Saxo Bank har publicerat en rapport som konstaterar att Spanien kommer att bli tvungna att be om stödpaket och hjälp 2011. Innan dess kommer Portugal att be om hjälp. Samtidigt har inte den europeiska fonden tillräckligt med pengar för att hjälpa Spanien, vilket skulle kräva att man förhandlade fram bilaterala lån med Tyskland eller Frankrike.

Det är ett scenario som skulle sätta enorm press på euron och aktiemarknaderna.

Enligt bedömare kommer Spanien att bli det avgörande testet för euron. Den portugisiska krisen och det akuta läget i Irland är bara en uppladdning inför vad som händer om Spanien får akuta problem att hantera sina statsfinanser.

”Det kommer troligen att bli det avgörande testet för euron som långvarig institution och om Tyskland kommer att stanna kvar som euro-medlem”, skriver SEB i ett marknadsbrev.

Annons

-Det här är oroväckande och i marknaden tittar man noga på Portugal och riktar blicken mer och mer mot Spanien också. Det som är bra är ändå att man skickat ett signalvärde att man tar hand om Irland. Förhoppningsvis har man en plan för Portugal också om det skulle behövas, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, till TT.

-Men Spanien är betydligt större och det är framför allt där som marknaden är oroad. Men det är svårt att tro att eurosamarbetet spricker här och nu, det är alldeles för mycket politiskt investerat. Gissningsvis är man beredda att betala ett ganska högt belopp för att hålla ihop det här så vår prognos är att man hellre tar en hög ekonomisk kostnad än att det spricker.

Samtidigt är de stigande räntorna ett tecken på att fler har börjat oroa sig för en ekonomisk kollaps även i Portugal och Spanien.