En ny plan för att motverka tobakens påverkan på samhället har godkänts av landets regionalregeringar. 

Spanien planerar nya åtgärder som ska reglera tobakskonsumtionen i landet. Det kommer ta tid innan alla ändringar är genomförda men det första steget är redan taget. Nyligen slöts ett avtal mellan hälsoministeriet och de autonoma regionerna som har diskuterats under flera års tid. Hälsoministern Mónica García förklarade dessutom efter ett möte med International Health Council att de resterande lagändringarna kommer att genomföras snart. 

García var nöjd eftersom planerna nu är färdigställda och kan lämnas över till lagstiftarna. Parlamentet ska diskutera de mest kontroversiella förslagen på det som ministern vill se som rökfria utrymmen. 

“Det råder ingen tvekan om att detta avtal är en källa till nationell stolthet eftersom den är frukten av arbete för folket från vetenskapliga grupper, patientföreningar, ungdomsgrupper, folkhälsoenheter, sjukvården och regionalregeringarna”, kommenterade García som också påminde om att alla instanser enats om målet att minska tobakens påverkan på samhället. 

Annons

Det senaste mötet mellan García och de olika autonoma regeringarna väntades bli mycket komplicerat men blev till slut givande. Trots att framförallt regionerna som leds av PP har varit mycket skeptiska till de nya förslagen så har man enats om en väg framåt. 

Översiktsplan

Därefter har man kunnat gå framåt med en översiktsplan för förebyggande och kontroll av rökning för 2024 – 2027. Den bygger på flera olika förslag: att förbjuda att “influencers” gör reklam för elektroniska cigaretter, en ny tobaksskatt som ska ge “avkastning till hälsopolitiken”, öka antalet rökfria utrymmen och göra omslagen på förpackningarna mer generiska och därmed mindre lockande. 

Det nya förslaget ska nu utredas för att kunna göras till lag. Under arbetet kommer 147 reservationer som lagts fram av regionalregeringarna tas i beaktning. Det gäller främst avsaknaden av en ekonomisk rapport på hur medlen från den ökade skatten ska användas och ministerns vilja att förbjuda rökning i bilar när minderåriga eller gravida kvinnor reser i dem.