Den 32:a upplagan av världsmästerskapet i osttillverkning ”World Cheese Awards” hölls förra helgen i den italienska staden Bergamo norr om Milano.
Det var 3.804 ostar från 42 länder som utvärderades av ett team av 260 domare, efter testerna kvalificerade sig var och en med en guld-, silver-, brons- eller ingen medalj. Domarna tog hänsyn till ostarnas utseende, struktur, arom och smak. De 84 bästa fick Super Guld-medalj. Efter ett sista urval gick de 16 bästa ostarna till final. En spansk ost placerade sig på tredjeplatsen och en annan spansk ost rankades som nummer 16. Dessutom var det ytterligare 15 spanska ostar som hamnade på bäst 84-listan och därför fick en Super Guld-medalj. Den som vill provsmaka den tredje bästa osten i världen kan köpa den på mejeriets webbshop, priset är 8 € för 350g, 12 € för 600g eller 17 € för 950g.
Topp 16 listan.
1. Organic Blue Cheese Rogue River Blue, från Rouge Creamery (USA) vann förstapriset med 101 poäng, det är första gången som en amerikansk ost har vunnit tävlingen.
2. Nazionale del Parmigiano Reggiano Latteria Sociale Santo Stefano, från azionale del Parmigiano Reggiano (Italien) fick andrapriset med 100 poäng.
3. Torta del Casar DOP Virgen del Prado, från Queseria Doña Francisca (Spanien) fick tredjepriset med 92 poäng.
4. Pitchfork Cheddar, Trethowan’s Dairy (Storbritannien,) 91 poäng.
5. Gruyère AOP Premier Cru, Cremo – von Mühlenen (Schweiz), 89 poäng.
6. Quintano, Lavialattea (Italien), 88 poäng.
7. Gallus, Walo von Mühlenen (Schweiz), 86 poäng.
8. Le Gruyère AOP, Emmi Schweiz (Schweiz), 85 poäng.
9. Epoisses PDO, Laiteries H. Triballat (Frankrike), 85 poäng.
10. Mori No Cheese, Hand Made Cheese Nasu No Mori (Japan), 82 poäng.
11. Gorwydd Caerphilly, Trethowan’s Dairy (Storbritannien,) 80 poäng.
12. Inglewhite Buffalo Cheese, Carron Lodge (Storbritannien,) 79 poäng.
13. Brighton Blue, High Weald Dairy (Storbritannien,) 76 poäng.
14. Frico Goat Cheese, Frieslandcampina (Nederländerna) 74 poäng.
15. “Gubet” Casale Roccolo, Casale Roccolo Azienda Agricola Biologica (Italien), 73 poäng.
16. Organic Inanna, Don Merendon (Spanien), 67 poäng.
Samtliga spanska ostar på bäst 84-listan, (tillverkningsort inom parentes) :
Sarró De Cabra, de Quesos Montbrú, (Moià, Barcelona).
Queso semircurado de leche de cabra. Quesos Sierra Sur, (Alcalá la Real, Jaén).
Queso Francisco Selección, de Francisco Morán e Hijos. (Carbajo, Cáceres).
Organic Inanna, (Las Mesas, Cuenca).
El Atrio, (Valladolid, Castilla-La Mancha ).
Oveja Curado Los Cameros, (Haro, La Rioja).
Bodega Oveja, de Finca de Uga. Lanzarote, (Uga, Lanzarote).
Azkarra CRDOP, (Galarreta, Álava).
Queso Artesano de Oveja curado en Manteca y Tomillo «Villarejo», (Villarejo de Fuentes, Cuenca).
Quesos El Bosqueño, (El Bosque, Cádiz).
Queso Manchego Artesano Gran Reserva «Ntra Sra de Fuentes», (Villarejo de Fuentes, Cuenca).
Queso Vega Sotuelamos, (Chinchilla de Montearagón, Albacete).
Torta del Casar DOP Virgen Del Prado, (Casar de Cáceres, Cáceres).
Queso Curado Son Vives, (Mahón, Menorca).
Queso de Tetilla DOP, (Sarria, Lugo ).
Queso Mahón Quintana Curado, (Mahón, Menorca).
Torta Del Casar DOP Gran Tajo Selección, (Casar, Cáceres ).
Queso Añejo Subaida, (Mahón, Menorca).
I år var det ingen svensk ost som lyckades ta sig in på bäst 84-listan, bäst av de svenska mejeristerna var Almnäs Bruk AB, deras ost Almnäs Tegel fick en Guldmedalj. Övriga svenska premierade deltagare var Ängsholmens Eldost Buffel/Ko från Ängsholmens Gårdsmejeri de fick en bronsmedalj. Samt Jürss Mejeri AB som fick två bronsmedaljer för dels Sörmlands ädel och dels för Granbarksost.
Nästa års upplaga av World Cheese Awards hålls i Oviedo i Spanien mellan den 4 och 7 november 2020. Den kommer då att vara huvudarrangemanget i ostfestivalen ”Asturias Paraíso Natural International Cheese Festival”.
Bildtext: Tredjepristagaren och bästa spanska ost, Torta del Casar DOP Virgen del Prado.
Artikel: Jonny Erixon.