Nu gör spansk television som svensk. Konceptet med flera semifinalheat och en ren final där det avgörs vilken som får representera landet i Eurovision Song Contest. På lördag inleds det i Sverige och den 14 februari går första semifinalheatet i Spanien med fortsättning den 21 och 28 februari.

Totalt 30 artister gör upp om vilken som får representera Spanien i Europafinalen. Till den spanska finalen i slutet på mars går de tre bästa från varje semifinalheat. Ytterligare en tillkommer då publiken får rösta fram den låt som de anser vara bästa bland dem som har placerat sig som fyra i semifinalheaten.

Allmänheten får telefonrösta, dessutom har TVE en officiell jury med José Luis Uribarri, Toni Garrido, Mariola Orellana, Mauro Canut och ytterligare en femte domare.

TVE följer de riktlinjer som fastställts av EBU (Unión Europea de Radio-Televisión) för festivalen Eurovisión 2009 med en blandad modell av omröstning, dels från allmänheten men även via en sakkunnig jury.

Annons

Här är startfälten:

14 februari: Melody, La la Love You, Normativa Vigente, Vicente Casal, Yulia Valentayn, Noelia Cano, Atalis, Carlos Ferrer EAI, Gran Baobab och La Red de San Luis.

21 februari: Soraya (bilden), Roel, Virginia, Jorge González, Calipop, Electronikboy, Diqesi, Leather Boys, Ángeles Vela och Salva Ortega.

28 februari: Santa Fe , El secreto de Álex, Julia Bermejo, Biquini, Solydo, Mirela, Beatriz, Dulce, Isi y Remembrances.