Spanska Inrikesdepartementet kommer inte att förändra tillvägagångssättet med att utvisa illegala invandrare som lyckas ta sig över stängsel vid Ceuta och Melilla i Nordafrika trots att detta kan medföra juridiska problem.

Statssekreteraren för säkerhet, Francisco Martínez, har klargjort inför inrikeskommissionen i den spanska kongressen att Spanien i fortsättningen kommer att utvisa illegala invandrare precis som tidigare. Det är ”obligatoriskt att direktutvisa illegala papperslösa” säger Francisco Martínez enligt spanska medier.

Spaniens hållning kritiseras av jurister, människorättsorganisationer och nu även av en domare som menar att när illegala invandrare har passerat gränsen och tagit sig in på spanskt territorium har de en rättslig grund att få sin sak prövad.

Statssekreteraren menar trots allt att Spanien inte ska sluta med direkta utvisningar eftersom det handlar om att ”skydda vår gränssäkerhet vilket är en skyldighet både mot Schengenavtalet och rikets säkerhet”.

Annons

Både den dåvarande socialdemokratiska regeringen med PSOE i spetsen precis som den nuvarande med Partido Popular praktiserar metoden med direkt utvisning av illegala invandrare.