Spanien föredrar att skicka tillbaka minderåriga migranter till deras ursprungsländer något som Sverige inte gör. Det framkom under gårdagen i samband med det seminarium där polis och socialarbetare från den spanska enklaven Ceuta i Nordafrika och Stockholm medverkar.

I Ceuta deltar den svenska barnrättsexperten Maria von Bredow som skriver på Twitter:
”Vi är i Ceuta och utbyter erfarenheter och arbetssätt kring barn och unga som migrerar från Marocko och som far illa i Europa. Polismyndigheten och socialförvaltningen Stockholm är på plats. Centret La Esperanza i Ceuta är överfullt av unga killar från Marocko och SubSahara som strävar vidare mot Europa”.

Även Christian Frödén, som arbetar uppsökande mot ensamkommande barn/ungdomar vid Gränspolisen i Stockholm, är med i Ceuta liksom Isabelle Ravelius från Socialförvaltningen.

På Twitter skriver Christian Frödén:
”Åker till Málaga och Ceuta inbjudna av universitetet i Málaga/Ceuta tillsammans med socialsekreterare från socialförvaltningen Stockholm stad i erfarenhetsutbyte med spansk polis och berättar om vårt samarbete mellan myndigheter i ensamkommandefrågan”.

Annons

Under gårdagen var ämnet marockanska minderåriga som lever på gatorna i både Ceuta och Stockholm. I Ceuta har antalet minderåriga migranter ökat med 80 procent sedan försommaren skriver den lokala dagstidningen El Faro de Ceuta. I dagsläget finns det cirka 300 minderåriga i Ceuta.

”Det är ett skäl till att vi anser det nödvändigt och viktigt att vi har ett klart avtal med Marocko att dessa ensamkommande minderåriga kan återvända till sitt ursprungsland. Fram till dess måste vi ha de redskap som behövs att vi kan hantera situationen efter de lagar vi har som autonom region”, säger Adela Nieto, ansvarig för hälsovården och socialtjänsten i Ceuta.

Därför föredrar myndigheterna i Ceuta att minderåriga marockaner återvänder till sitt ursprungsland. Jämfört med Sverige är det en stor skillnad. De representanter från Sverige som medverkar vid seminariet säger till tidningen att ”barn under 18 år inte returneras”.

En journalist frågade vilket tillvägagångssätt Sverige anser Ceuta bör ha. Då svarade Maria von Bredow, barnrättsexpert, att ”det är en fråga för Spanien och Ceuta som jag kommer inte kommenterar”.

”Det finns minderåriga som kommer till Sverige som gör det för att söka skydd. De har hört att situationen i Sverige är bra. De blir i Sverige under några års tid tills de fyller 18 år då de kanske återvänder till sitt hemland eller reser vidare. Men tills de är 18 år har de rätt att vara i Sverige”, förklarar von Bredow.

Minderåriga migranter i Europa beskrivs som en oskyddad grupp. Medan vissa anpassar sig till samhället, börjar på utbildningar och spelar fotboll hamnar andra i drogmissbruk, kriminalitet och utnyttjas sexuellt.

I Ceuta finns organisationen med centret ”La Esperanza” (Hoppet) där 300 minderåriga i dagsläget bor. Något liknande finns inte i Sverige där minderåriga placeras ut i familjer eller i mindre barnhem.

Den svenska barnrättsexperten Maria von Bredow skriver på Twitter att hon är kritisk till lokal media i Ceuta
”Det är ett straff att inte El Faro de Ceuta och andra medier i Ceuta inte har förstått att vara objektiva när det gäller seminariet. Vi pratar inte om att skicka tillbaka utan att i stället skydda minderåriga från Marocko när de reser i Europa”.

Men media i Ceuta svarar och skriver:
”I Ceuta handlar den politiska debatten om behovet och brådskan i att återlämna barnen till deras hemland. Vi kan inte låta bli att uppmärksamma vilken ställning Sverige har” skriver Ceutaldia på Twitter.

Maria von Bredow tillägger:
”Vi representerar inte den svenska staten. Vi är experter på barnskydds och deltar vid detta seminarium i egenskap av det. Det förefaller mig som om medierna uppfinner en kontrovers som inte existerar. Det är en skam”.

Under tisdagen avslutas seminariet med deltagande från polis, gränspolis och åklagare.

(Arkivbild)