Samtliga lag i La Liga förbereder sig för att säsongen 2019/2020 skall dra igång igen, detta gäller både Primera- och Segunda-lagen.

Den spanska regeringen har förra veckan godkänt att elitidrottare kan starta upp sin träning igen, först med individuella träningar och senare med lagträningar. Den ledande spanska sporttidningen Marca har gjort en sammanställning där man kan läsa om hur de spanska klubbarna startar upp sina träningar.

La Liga har tagit fram ett protokoll hur klubbarna skall agera, de kommer först att genomgå vissa säkerhetsrutiner innan de kan starta sin normala träning. Presidenten för La Liga Javier Tebas har sagt att målet är att den spanska ligan skall starta i juni och att säsongen skall kunna spelas färdigt innan sommaren är över.

Samtliga spanska klubbar skall först coronatesta sina spelare någon gång under denna vecka, därefter måste de vänta 48 timmar på resultatet. Om resultatet visar att spelarna inte har någon smitta så får spelarna börja träna. Klubbarna testar sina spelare olika dagar och de första räknar med att kunna börja träna den 7 maj och de sista den 12 maj. Statligt stöd till klubbarna.

I Sverige får ju många av klubbar statlig subventionering, så är förhållandet även i Spanien. Här kallas systemet för ERTE, enligt Spanska AS har åtta klubbar sökt och fått det stödet. Det gäller bland andra, Barcelona, Atletico Madrid, Valencia och Sevilla. Stödet innebär att staten går in och täcker lönerna för spelare och andra anställda som går ner i arbetstid. Detta innebär dock att de då har myndigheternas ögon på sig vad gäller hur de hanterar transfermarknaden. Alla transfers som de gör kommer att först behöva godkännas av de spanska myndigheterna. Detta för att de inte skall kunna få statliga subventioner samtidigt som de kasserar in pengar på transfermarknaden.

Real Madrid har dock valt att inte söka något statligt stöd utan de har istället sänkt lönerna för spelarna medan övriga anställda har fått behålla sina löner.

Bildtext: La Liga, foto: La Liga Nacional de Fútbol Profesional.
Artikel: Jonny Erixon.