Pedro Sánchez hoppas att beslutet på sikt ska ge mer stabilitet till regionen. 

Israel har å sin sida reagerat starkt mot beskedet. 

Spanien planerar att officiellt erkänna Palestina som en stat den 28 maj. Beslutet att göra så väntas godkännas under ett regeringssammanträde nästa vecka, enligt ett uttalande från premiärminister Pedro Sánchez. Det innebär att Spanien följer länder som Irland, Malta, Slovenien och Norge. 

Erkännandet av andra stater kan endast göras av Spaniens regering och kräver alltså inga parlamentariska beslut i ryggen. Trots detta har Sánchez lovat att informera alla politiska grupperingar och att det ska diskuteras i parlamentet. 

Annons

Premiärministern säger att tre faktorer ligger bakom beslutet. “Fred, rättvisa och gemenskap”. 

“Vi gör det för rättvisan. I mer än ett halvt århundrade har vi låtit FN-beslut ignoreras. Det kommer inte att ge palestinierna tillbaka tiden eller de förlorade liven. Men vi hoppas att det kan ge dem hopp och värdighet, att det visar dem att vi står med dem och att det finns ett ljus i slutet på tunneln”. 

Sánchez pratade också om sammanhållning. “Vi har samma ställning i Ukraina som i Palestina. Det gäller FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och internationell lag”. “Vi kommer att erkänna Palestina eftersom det är det rätta att göra och för att vi är övertygade om att det kommer att hjälpa till att bygga en tryggare och stabilare medelhavsregion”.

“Det är nödvändigt att båda parter står på likvärdig mark. Därför erkänner vi Palestina så att det får samma status (som Israel) och så att den palestinska myndigheten kan stå upp mot Hamas. Det är den palestinska myndigheten som är vår samarbetspartner för fred,” tillade Sánchez.

Premiärministern påpekar att Spanien nu ansluter sig till 140 länder som redan erkänner den palestinska staten och att en klar majoritet i FN redan har röstat för att släppa in Palestina som en fullvärdig medlem. 

“Erkännandet går inte emot någon, det är för en fredlig samexistens mellan Israel och Palestina”, avslutade han. 

Israel drar tillbaka ambassadörer

Israel har reagerat starkt på beslutet från Spanien, Norge och Irland att erkänna Palestina. Utrikesministern Israel Katz förklarade att: “Israel kommer inte att förbli tyst”. “Det här beslutet skickar ett budskap till palestinierna och världen: terrorismen vinner”, beklagade han. 

I en video på X varnade han “att erkänna en palestinsk stat riskerar att bli en bricka i händerna på Iran och Hamas” och att åtgärden kan underblåsa extremism och terrorism. 

Kort efter Spaniens besked meddelade Israel att de tänker dra tillbaka sina ambassadörer från Irland och Norge. Just nu cirkulerar motstridiga uppgifter i media om de även tänker dra tillbaka dem från Spanien. 

Den palestinska sidan ser dock mycket positivt på Spaniens och de andra ländernas beslut. Palestinas ambassadör i London, Husam Zomlot, säger att erkännandet “sänder ett budskap att det finns hopp till det palestinska folket”.