Det behöver regna 230 mm mer än normalt för att Spanien skulle få bukt med vattenbristen. Och något sådant har bara hänt en gång sedan 1961.
Normal genomsnittsnederbörd i Spanien är 640 mm.
Långtidsprognosen inför det kommande halvåret säger att höst- och vintermånaderna kommer att bli varmare än normalt och det verkar dessutom bli regnigare. Sannolikheten för att det blir regnigare än normalt på Iberiska halvön i vinter är 40 till 50 procent enligt beräkningar vid Aemet.
Men om det blir regnrekord för att få bukt med vattenbristen återstår att se.
Den spanska väderlekstjänsten Aemet (Agencia Estatal de Meteorología) har gjort beräkningar på att det måste falla cirka 230 mm regn mer än normalt för att återställa vattenbalansen.
– Sedan 1961 har det bara inträffat en gång, det var 1965, säger Rubén del Campo, talesperson vid Aemet.
Senaste året har nederbörden fallit ojämnt. Andalusien, Katalonien och Kanarieöarna har fått minst. Det finns platser på Kanarieöarna som bara fått knappt 50 mm på ett år.
Almería klarar torkan bäst
Almería klarar sig bäst i händelse av att torkan fortsätter tack vare sina avsaltningsanläggningar. Men för övriga provinser i Andalusien och större städer väntar tuffa restriktioner i vattentillförseln om inte det regnar i vinter.
Regionalpresidenten Juanma Moreno framträdde vid en pressträff i Almería på måndagen i samband med invigningen av en ny rörledning som kommer att garantera avsaltat vatten till hela kommunen.
Det gör Almería till den enda andalusiska provinsstaden som har garanterad vattenförsörjning oavsett hur vädret blir de närmaste månaderna.
Moreno talade om tuffa restriktioner inom ett år om den nuvarande situationen håller i sig.
– I Málaga, Sevilla och Córdoba finns det vatten för ett år, sedan är det slut, varnade Juanma Moreno.
I genomsnitt är regionens vattenreservoarer fyllda till 20 procent men i vissa fall är kapaciteten under tio procent.
Vattenverk måste prioriteras framför all annan infrastruktur, betonade Moreno.
– Samtidigt gäller det för oss alla att tänka till och att inte slösa med färskvatten.