Storkens arbete påverkas inte av krisen förrän år 2010. Under 2009 beräknar det nationella statistiska institutet (INE) att det kommer att födas 500.000 barn, det högsta födelsetalet på 25 år i Spanien. Man förutser dock att antalet födslar kommer att gå ner år för år från och med år 2010. Det är framför allt det ekonomiska krisläget som förklarar det minskade födelseantalet. Genomsnittsåldern för kvinnor att få sitt första barn ligger runt 31 år, vilket gör landets kvinnor till några av de äldsta mammorna i hela Europa.

Under de senaste åren har immigrationsvågen hjälpt till att hålla uppe den spanska befolkningsökningen. Enligt INE kommer denna ökning att stanna upp, man beräknar att den spanska befolkningen kommer att uppgå till 49.084.332 innevånare år 2018. 2007 registrerades närmare en miljoner immigranter i Spanien, 2010 kommer denna siffra att ha gått ner till 443.000 personer.

Den siffra som kanske mest oroar är antalet personer som är beroende av den aktiva befolkningen, det vill säga ungdomar under 16 år och personer över 64 år. Om tio år kommer 53% av den spanska befolkningen räknas in i den här gruppen. Detta kräver en större satsning på det sanitära utbudet, utbildande systemet och pensionerna. Josep Oliver, som är doktor vid Universidad Autónoma i Barcelona, förklarar att ”Det finns arbetsuppgifter och yrken som bara personer i vissa åldrar kan utföra, när krisen blåst över, kommer arbetsmarknaden att fortsätta att ha ett stort behov av immigranterna för att kunna räddda den strukturella problematiken hos den självständiga befolkningen. Från och med 2018 kommer allt större generationer att gå i pension och detta i samband med att det nationella födelsetalet går ner pekar på behovet av inflyttad arbetskraft.”

Joaquin Arango, doktor i Sociologi vid Universidad Complutense, tror dock att ”antalet immigranter inte kommer att nå lika höga siffror som under de senaste åren”. Han ser detta som ”en möjlighet för staten att förbättra sin integrationspolitik och ett tillfälle att erbjuda en effektivare och mer proportionell hjälp till landets immigranter”.

Annons

Den spanska befolkningen blir dock allt äldre. Under de närmaste tio åren kommer antalet personer över 64 år att gå upp med 1,4 miljoner, en ökning med 19%. I dagsläget finns det 1.400.000 pensionärer som bor ensamma och som, allt eftersom åren går, kommer att bli mindre och mindre självständiga. Redan idag finns det miljoner innevånare som behöver hjälp med flera av sina basbehov, hjälp som de idag inte kan få någonstans.