Ingen sommar sedan Spanien började föra statistik har haft så låga dödsfall i trafikolyckor. I juli och augusti har det omkommit 202 personer i trafiken i 185 trafikolyckor, det är en nedgång jämfört med 2019 på 6%.

”Det har aldrig varit en sommar med färre dödsfall i den historien”, sade inrikesminister Fernando Grande-Marlaska, som ändå varnade för att dödsfall på vägarna ”aldrig är bra.” Ministern släppte dessa siffror vid en presskonferens på generaldirektoratet för trafik (DGT). Medverkande i presentationen av olycksbalansen var också inrikesministeriets undersekreterare Isabel Goicoechea och generaldirektören för DGT, Pere Navarro, bland andra närvarande myndighetspersoner. Enligt saldot i sommar registrerades 114 dödsfall i juli, 3 färre än i juli förra året. Dagarna med flest dödsfall var 5 juli (10). När det gäller augusti var det 88 dödsfall, jämfört med 98 år 2019. Den mest olycksfyllda dagen var den 22 augusti med 8 dödsfall, även om det den här månaden fanns två dagar utan dödsfall. ”Det är augusti med minst dödsfall i den historien”, betonade ministern. Under sommaren har det varit 82,8 miljoner resor vilket är 8,4 miljoner mindre än förra året.

(Statistiken avser trafikolyckor på landsvägarna i Spanien, olyckor på gator inne i städerna är inte medräknade. De uppgifterna är inte sammanställda ännu).

Bildtext: Inrikesminister Fernando Grande-Marlaska till vänster och generaldirektören för DGT Pere Navarro till höger, foto: EFE.
Artikel: Jonny Erixon.