Efter det att ett regeringsdekret eliminerat byråkratiska hinder och installationspriserna sjunkit dramatiskt så installeras det nu solceller på löpande band i Spanien.

Det installeras både på privata bostäder och på företag, den spanska fotovoltaiska unionen (UNEF) säger att det är ”ett enormt förnyat intresse” för egenproduktion av solenergi.

Förra året tillfördes 235 megawatt (MW) ny fotovoltaisk kraft till Spanien, i år räknar industrin med att det installeras 400 MW säger José Donoso generaldirektör för branschorganisationen. Den största delen av energin installeras i små och medelstora företag eftersom dessa har fördelen av att kunna konsumera strömmen direkt. Hushållen har idag i medeltal anläggningar på 3 kW och de representerar ungefär 10% av den egenproducerade solelen, men Donoso förväntar sig att den siffran kommer att stiga kraftigt under året. Efter det att regeringsdekretet kom i april så är egenproducerad solel både lagligt och ekonomiskt förnuftigt. Dessutom har priset på installationer av solel sjunkit med närmare 80% på bara ett decennium. Det finns även vissa kommuner som stimulerar egenproducerad solel med lägre fastighetsskatt för bostäder med solelssystem.

En talesman för solelsföretaget Holaluz säger att de får runt 300 offertförfrågningar per vecka och de gör fem installationer per dag. Företaget räknar med att ha gjort 1.500 system före årsskiftet och 5.000 år 2021. Dessa är i första hand system för enskilda bostäder och inte avsedda att leverera överskottet ut på nätet. De satte dock upp det första systemet för vidareförsäljning av elen i en byggnad utanför Barcelona redan 2017, i april i år blev det systemet lagligt.

Annons

Antonio González, försäljningschef för Red-Fotovoltaica, ett företag som gör nyckelfärdiga installationer för kunder till den stora ”gör-det-själv-kedjan” Leroy Merlin säger att de har gått från två arbetare för ett och ett halvt år sedan till i dagsläget ett team på 11 och de söker nu efter mer personal.

En talesman för Leroy Merlin bekräftar detta ”Vi brukade få ett par förfrågningar en månad, och nu har vi att göra med cirka 20 per dag”, säger Pilar Pérez, chef för bolagets förnybara energiprodukter. Det finns även fastighetsutvecklare som Neinor Homes som erbjuder köpare av lägenheter i El Cañaveral (Madrid) en solcellspanel och batterisystem för 19 900 euro.

De flesta experter är övertygade om att inom en mycket nära framtid så kommer bostäderna inte bara att ha energiproducerande paneler utan också batterier för lagring av elen. Den största energibesparingen kommer från att lagra energi som inte konsumeras omedelbart. UNEF uppskattar att cirka 25% av anläggningarna för egenproducerad el redan har ett lagringssystem.

Vad som bidrar till detta är att batteripriserna har sjunkit med 80% sedan 2010. Priset beror på kapacitet, för ett 2,5 kW bostadssystem kostar batterierna i nuläget mellan 3.000 och 4.000 euro enligt UNEF. Men det finns batterier för 12.000 euro också.

Det finns två skolor när det gäller egenproducerad el, antingen helt fristående från nätet med lagring i batterier eller också utan batterier och uppkopplade mot nätet.

En talesman för den förstnämnda skolan är Alexandre Diez Baumann, vice president för Association of Batteries and Energy Storage (Aepibal), enligt honom kan investeringar i ett batteri innebära en avkastning på över åtta procent.

Den andra skolan representeras av José Antonio González på Red-Fotovoltaica och han säger: ”Nätet kan tjäna samma syfte som ett batteri till en lägre kostnad, med noll investering och ingen teknisk risk alls. På grund av strukturen i energifakturering i Spanien och nuvarande föreskrifter är de ekonomiska argumenten för batterier i allmänhet otillräckliga jämfört med egenproduktion utan lagring”.