Spansk nationalpolis tillsammans med tjänstemän från Skattemyndigheterna har avslöjat en av de större kokainsmugglarna i Nordafrika. Det är en 72-årig marockansk medborgare bosatt på Costa del Sol. Tillsammans med familjemedlemmar har de byggt upp ett finansiellt centrum med fastigheter och på så sätt tvättat pengar från narkotikaverksamheten skriver Diario SUR.

Narkotikaverksamheten har styrts av en familjeklan och smugglingen av kokain från Sydamerika har skett på kommersiellt sätt. Polisen kunde avslöja 33 kilo kokain som var gömda i importerad ananas från Costa Rica. Polisen var tvungen att skära upp frukten för att hitta kokain.

Polisen inledde en förundersökning i oktober ifjol i samband med misstankar mot en kriminell organisation bestående av familjemedlemmar som var bosatta på Costa del Sol. Med hjälp av en solid finansiell verksamhet inom fastigheter har de tvättat pengar från försäljningen av kokain.

Den 72-årige mannen från Marocko som är huvudman i ligan är enligt spansk polis en av de största kokainsmugglarna från Nordafrika sedan 1970-talet.

Misstankar mot familjen har funnits under lång tid. Men polisen hade inte tills helt nyligen lyckats spåra hur narkotikan kom in i landet. Ligan har använt sig av ett sofistikerat kontaktnät.

Totalt har elva personer gripits och polisen har beslagtagit sammanlagt ett ton kokain samt 180.000 euro i kontanter, smycken värda 200.000 euro, 15 fordon och två vapen. Spanska myndigheter har lagt embargo på 57 fastigheter och mer än 2 miljoner euro på olika bankkonton.