Två medborgare från Kamerun misstänks ha kastat sju till tio flyktingar överbord i samband med flyktingtragedin som inträffade utanför Almería i början på december. Enligt uppgifter till spansk media skulle ett bråk ha uppstått efter att en nigeriansk pastor började be på grund av rädsla för skeppsbrott.

De två gripna flyktingarna från Kamerun som är muslimer är misstänkta för att ha orsakat att mellan sju till tio personer omkom. Den verkliga dödssiffran är ännu oklar eftersom det inte finns några klara uppgifter på hur många flyktingar båten hade. Myndigheterna har fastställts att det saknas 23 personer, däribland sju barn.

Dagstidningarna Ideal och Diario SUR skriver att polisen har gjort en rekonstruktion över vad som hände under natten med hjälp av uttalanden från överlevande. Det rådde kraftig storm och dålig sikt.

Enligt vittnesuppgifter ska en kristen pastor från Nigeria börjat att be vilket gav upphov till förvirring och att ett slagsmål startade. De två männen som är muslimer och kommer från Kamerun ska då ha gett pastorn skulden för ovädret då han bad.

Med träpåkar började de slå pastorn som de till slut kastade överbord tillsammans med andra flyktingar från Nigeria. De två männen rånade först offren på totalt 1.500 euro innan de kastades i havet.

Efter vittnesmål fann polisen pengarna hos de nu gripna männen.

Tragedin utanför Almería beskrivs som en av de allvarligaste som inträffat i andalusiska farvatten.