I och med den stora mängden nederbörd som har fallit över södra Spanien det senaste året har man i år kunnat skörda 20 procent mer avokado än 2024.
Samtidigt varnar experter för att de senaste årens problem kan komma tillbaka om inte infrastrukturen blir bättre.
Tack vare de kraftiga regnen under våren och hösten 2024 samt början av i år har Spaniens avokadoskörd återhämtat sig. 75 procent av Europas avokadofrukter produceras i Axarquía, i Málagaprovinsen, och Costa Tropical, i Granada, tillsammans med södra Portugal och de föregående årens torka slog hårt mot skörden.
Prognosen för säsongen 2024/2025 var redan mycket bättre än resultaten de senaste åren och nu är förbättringen bekräftad av den spanska föreningen för tropisk frukt (AET). Det innebär att skörden är 20 procent bättre än den var under fjolåret.
Totalt har man skördat mer än 75 000 ton avokado på grund av regnen som fallit över Andalusien på sistone. I reservoaren La Viñuela, i Axarquía, som fungerar som måttstock för klimatförändringarna, har man kommit upp i mer än 50 procents fyllnadsgrad. Ett faktum som blir extra gynnsamt då det innebär att regionens bönder för första gången på tre år kommer att ta emot vatten från reservoaren till sina odlingar.
Presidenten på AET, Alvaro Palacios, har även lyft fram de “goda resultaten” i de nyare odlingsområdena längs västra Solkusten. Dessa finns i Huelva och – framförallt – Cadiz och Palacios menar att det senaste årets väder ger dessa ännu bättre förutsättningar än odlingarna i östra Andalusien.
Infrastruktur
Palacios lyfter fram vatten som en livsviktig resurs. Först för odlingarna i sig och därmed även för regionens och landets ekonomi. Därför betonar han behovet av infrastruktur för vattnet “som har utlovats i flera år och är nödvändig så att både Málaga och Granada kan fortsätta att blomstra som leverantörer av tropisk frukt till Europa.”
“Vi får inte låta denna möjlighet passera. De europeiska marknaderna vill ha kvalitativ frukt från oss och prognosen för konsumtion av avokado fortsätter att växa. Det är en stor möjlighet och vi kan inte stagnera och röra oss bakåt”, fortsätter han. Han varnar även för att om skördarna blir sämre igen i framtiden kan det leda till konkurs för tusentals familjeföretag som driver odlingar runt om i området.
 
				


 
                 








