För att motverka övervikt och fetma bland barn har regeringen infört nya regler för landets skolmatsalar. 

Matsalarna i spanska skolor kommer att bli tvungna att servera frukt och grönsaker varje dag och även ta bort sockerhaltiga drycker. Detta är en åtgärd för att försöka minska fetma bland barn. 

De nya reglerna presenterades i slutet av förra veckan samtidigt som en rapport över barnens kost och övervikt. Den visar att närmare 40 procent av alla barn mellan sex och nio års ålder är överviktiga. Det placerar Spanien på sjätte plats i Europa när det gäller detta problem. Rapportens slutsats är att problemet främst drabbar skolbarn från familjer med lägre inkomster. Med de nya reglerna vill regeringen säkerställa att alla får ”åtminstone fem hälsosamma måltider per vecka”. 

“Utbredningen av barn med övervikt och kraftig övervikt är omvänt proportionell sett till familjens socioekonomiska situation,” säger socialrättsminister Pablo Bustinduy. Vidare sade han att alla barn, även de från familjer med färre resurser, “har rätt till hälsosam och kvalitativ mat” och de offentliga myndigheterna har ett ansvar att se till att de får det. 

“I en så avancerad ekonomi som den spanska kan inte barns hälsa bero på familjens inkomster eller var man bor,” fortsatte han.  

49,5 procent av Spaniens barn äter sin största dagliga måltid i skolan och 54 procent äter även frukost där. Därför blir skolmåltiderna en viktig del i att bekämpa övervikten. 

Högre kvalitet

Förutom att öka barn och ungas konsumtion av frukt och grönsaker vill regeringen uppmana skolorna att köpa kött och fisk av högre kvalitet samt öka mängden legymer.

Idag är 36,1 procent av de spanska skolbarnen överviktiga, av vilka 15,9 procent är klassade som kraftigt överviktiga. Om man ser till de som kommer från hushåll med mindre än 18 000 euro per år i inkomster är siffran istället uppe på hela 46,7 procent. Om man ser till dem som drar in mer än 30 000 euro om året ligger den på 29,2 procent. 

Studier visar också att personer med lägre löner äter mindre frukt och grönt samt dricker mer sockerhaltiga drycker.

Robbie Eriksson

Robbie Eriksson