En omfattande skogsbrand bröt ut på fredagskvällen strax före klockan halv åtta i ett område som går under namnet La Roza nära El Chaparral och Cerros del Águila i Mijas Costa på den spanska Solkusten. Branden var under kontroll vid klockan 2 natten mot lördagen.

Mijas kommun meddelade vid 21.30 att idrottsanläggningen polideportivo de La Cala öppnas och ställs i ordning för att ta emot evakuerade.

Dagstidningen La Opinión de Málaga skrev på sin nätupplaga vid klockan 22 att ett femtiotal personer hade evakuerats från området Fuente Leal nära skolan vid El Chaparral. Totalt evakuerades omkring 150 personer. De kunde återvända till sina bostäder vid ett-tiden natten mot lördagen.

Branden tros ha uppstått på tre platser samtidigt; dels vid El Chaparral samt vid La Roza, en av de högsta platserna vid La Cala, och vid kapplöpningsbanan hipodromo.

Annons

Några personskador hade inte rapporterats vid 22-tiden på fredagskvällen. Däremot finns det uppgifter på att flera djur ska ha blivit innebrända.

Brandförsvaret CPB (Consorcio Provincial de Bomberos) från Málaga, Coín, Manilva, Benalmádena och Marbella kallades in för att bekämpa branden.

Brandmännen hade allt emot sig. Det var över 30 graders värme, det blåste 30 km/h, luftfuktigheten var under 30 procent och det har inte regnat på över 30 dagar. Det är sådana omständigheter som gör förutsättningarna att släcka en skogsbrand extra svåra.

Tolv helikoptrar och amfibieflygplan samt flera team av specialister arbetade för att släcka branden innan mörkret föll. Efter mörkrets inbrott går det inte att använda sig av flygplan.

Branden bröt ut ungefär vid klockan 19.20 enligt nyhetsbyrån Europa Press. Radiokanalen Cadena SER uppger att branden startade i ett område intill en fotbollsplan.

-Himlen är rökig och aska faller från himlen i den västra delen av Fuengirola. Helikoptrar, flygplan och sirener hörs, rapporterade Svenska Magasinets Ola Josefsson vid åttatiden på fredagskvällen.

-Otrolig rökutveckling på kort tid. Bokstavligen hela himlen var rökfylld, säger svensken Christer Lagervall som är bosatt i Mijas Costa.

Röken syntes på långt håll utmed Solkusten. Himlen över Fuengirola var mörk och det föll aska och sot.

Mijas har drabbats av flera skogsbränder i sommar. Samtliga bränder har inträffat under blåsiga dagar.

Den 8 juli drabbades ett område nära den plats som det nu brinner på. Den gången eldhärjades ett område vid bostadsområdet El Chaparral och Polarsol. Enligt Mijas borgmästare Ángel Nozal var det personer som anlade branden för att skapa panik i området samtidigt som flera inbrott inträffade.

Den 24 juli utbröt en skogsbrand vid området Hinojal.

I morse utbröt en brand vid La Palma i Casares kommun på västra Costa del Sol. Den branden var under kontroll vid klockan 17.40 enligt brandbekämpningsmyndigheten Infoca.

(Foto: Christer Lagervall)