Branden började tidigt i söndags och förklarades släckt igår eftermiddag. 

Vid klockan 13.00 igår förklarade Plan Infoca, Andalusiens specialistbrandkår, att branden i Paraje de Valtocado i Mijas är släckt. Branden startade tidigt i söndags morse och krävde evakuering av 300 personer som en säkerhetsåtgärd. Totalt spred sig elden över 250 hektar och förstörde en byggnad helt och hållet, en handfull hus skadades dessutom delvis. Inga personer kom till skada trots att branden ansågs “mycket allvarlig” och fick den högsta säkerhetsgraderingen av myndigheterna på grund av dess närhet till flera bostäder. 

Under släckningsarbetet användes sex flygplan och åtta brandbilar. 180 brandmän från Plan Infoca arbetade tillsammans med vanliga brandmän från Mijas, Benalmádena, Marbella, Fuengirola och Málaga. 

“Den hårda kampen mot lågorna i Mijas har avslutats. Jag vill tacka alla som arbetat med att släcka den och att hjälpa människorna som påverkats”, sade regionrådet Antonio Sanz på sina sociala medier. 

Brandens orsak

Annons

Förutom de brända landområdena orsakades en del materiala skador. Ett hus i Camino de Valtocado brann ner till grunden och ett antal andra fick mindre skador. Enligt rapporter från vittnen som bor i området började lågorna i närheten av ett elverk i området. Men både Antonio Sanz och Mijas borgmästare, Ana Mata, uppmanar till försiktighet med anklagelser innan orsaken är helt utredd.