Nationalpolisen utreder nattens skjutning på nattklubben Opium Beach Club i Marbella där minst fem personer skadades. Fyra av dem har ådragit sig skottskador. För två av dem är tillståndet allvarligt och de vårdas på intensiven. Den femte personen är den som avlossade skotten. Gärningspersonen har skador efter knivhugg i bröst och huvud.

Det var strax efter klockan 1 natten mot måndagen som larmtjänsten 112 fick in flera samtal om bråk och skottlossning vid en VIP-avdelning på nattklubben Opium vid kilometerplatsen 184 längs kustvägen A-7:an strax öster om Marbella centrum.

Dagstidningen ABC uppger att en hetsig diskussion ska ha startat mellan två sällskap vid en VIP-avdelning på nattklubben. Den utmynnade i ett slagsmål varpå en person avlossade flera skott varpå panikslagna skrikande besökare försökte ta sig ut ur lokalen.

Kändisar

En del kändisar var på Opium Beach Club. Bland annat den spanske kungens systerson Froilán de Marichalar som firade sin 24-årsdag, skriver 20minutos.

En kvinnlig besökare uppger att hon först trodde att skotten som hördes var en del av musiken som spelades.

När nationalpolis, lokalpolis och ambulans kom till nattklubben låg flera personer på golvet.

Minst fem personer har skadats och vårdas vid Costa del Sol-sjukhuset i Marbella.

Gärningsperson

Diario SUR uppger att gärningspersonen är en 40-årig holländsk medborgare som blev anhållen på sjukhuset efter att ha blivit knivhuggen under bråket. 40-åringen blev på eftermiddagen utskriven från sjukhuset och är fortsatt gripen.

En 18-årig man vårdas efter att ha blivit skjuten i vänster höft. En tredje person, 36 år, har en skottskada i ryggen. Läget för dessa tre uppges vara stabilt.

Två är allvarligt skadade. Det gäller en 32-årig kvinna som träffades av ett skott i buken. Hon har opererats under morgonen och vårdas på intensivvårdsavdelningen.

På samma avdelning vårdas även 32-årig irländsk medborgare efter att ha blivit träffad i bröstet.

Under måndagen har ytterligare en person gripits misstänkt för att ha deltagit i skjutningen. Den personen ska ha varit på nattklubben tillsammans med den som blev knivhuggen och som sköt skriver Diario SUR.

Oklart

Vad som orsakat bråket och skjutningen är i nuläget oklart.

Under de senaste fem åren har gängkriminella drabbat samman på Solkusten. Flera av dem med kopplingar till Sverige.

Uppgörelserna har gällt droghandel, indrivning av skulder eller torpedverksamhet.

Nattens skjutning skiljer sig jämfört med tidigare då den inträffar inne på en nattklubb bland besökare och turister under högsäsong. Det finns konflikter mellan gängkriminella på Solkusten. Det har varnats för händelser där konkurrerande kriminella stöter ihop med varandra på nattklubbar och diskotek under sommaren.

Det finns i nuläget inga uppgifter på att bråket och skjutningen på diskoteket Opium Beach Club i Marbella har några kopplingar till Sverige.

Svenska utrikesdepartementet kan inte bekräfta om någon av de skadade personerna var svenskar eller inte.

”Vi har i nuläget inga uppgifter om skadade eller omkomna svenskar. UD och ambassaden i Madrid följer händelseutvecklingen”, uppger Utrikesdepartementets presstjänst för TT via mejl.

I stället finns det uppgifter som säger att holländare och irländare var inblandade i bråket.