Regionregeringen ger grönt ljus till ny vårdcentral i Nerja. Hospital Comarcal de la Axarquía som invigdes i juli 1985 byggs ut och Competa får ny vårdcentral. Det händer en hel del saker inom sjukvården i Axarquía öster om Málaga.

I två decennier har Nerja väntat på startskottet att gå i gång med byggstarten av en ny vårdcentral. Nyligen gav regionregeringen i Andalusien grönt ljus med projektet som har en budget på 9,4 miljoner euro. Byggtiden är beräknad till 20 månader.

Nerja får ny vårdcentral

För två decennier sedan undertecknades ett avtal mellan Junta de Andalucía och Nerjas kommunfullmäktige där båda förvaltningarna skulle vara med och finansiera med 50 procent var. Men politiska strider och olika politiska färger gjorde att projektet hela tiden sköts på framtiden.

Nerjas nya centro de salud ska läggas ut på anbud. Anläggningen blir på 4.520 kvadratmeter i två plan och med källare.

Axarquía-sjukhuset i Vélez ska byggas ut. Enligt uppgifter från sjukvårdsdistriktet Área Sanitaria Málaga Este-Axarquía ska utbyggnaden göra att det blir fler vårdplatser i själva huvudbyggnaden.

Samlingslokal, kapell, utbildningsrum, fackets kontor och cafeterian ska flytta till den nya byggnaden som blir på 500 kvadratmeter.

Till sommaren står Cómpetas vårdcentral klar

Cómpeta får en egen vårdcentral till sommaren. Det handlar om en investering på 387.000 euro som har varit efterlängtad i flera decennier. På grund av motgångar och förändringar har det uppstått förseningar.

Till sommaren får de 3.800 mantalsskrivna invånarna i Cómpeta en ny vårdcentral med möjlighet till sex konsultationer. Det blir även vårdcentral för de boende i Árchez, Canillas de Albaida, Sedella, Salares och Sayalonga.

Sedan 2019 och fram till nu har det gjorts förbättringar, renoveringar och utbyggnader vid 62 av de 65 vårdcentraler som finns i provinsen Málaga. Under mandatperioden har 200 miljoner euro avsatts till åtgärder inom infrastruktur och utrustning vid vårdcentraler och sjukhus, nästan hälften har gått till primärvården.