Sju av de tio regioner i EU som har den högsta arbetslösheten ligger i Spanien. Andalusien, Ceuta, Melilla, Kanarieöarna och Extremadura toppar tabellen hos Eurostat och dessa regioner har även den högsta ungdomsarbetslösheten.

Samtliga av dessa regioner har en arbetslöshet på över 29 procent vilket kan jämföras med genomsnittet 10,8 procent bland EU:s 28 medlemsländer. Det är alltså en mycket dyster rapport som Eurostat publicerade under gårdagen och där man granskat 272 regioner inom EU.

Andalusien brukar ibland lite skämtsamt kallas för ”halv-Afrika” eller ”Kuba”. Det är en av Spaniens fattigaste regioner som dessutom har den högsta arbetslösheten bland EU:s regioner. Här ligger arbetslösheten på 36,3 procent följt av Ceuta (35,6%), Melilla (34,4%), Kanarieöarna (34,1%) och Extremadura (33,7%). På sjunde plats ligger Castilla-La Mancha (30,1%) och på nionde plats ligger Murcia (29,4%).

De övriga på listan över EU:s regioner med högst arbetslöshet är västra Makedonien och centrala Makedonien samt den franska ön Réunion.