Igår var det Kataloniens dag, Diada. Ett tillfälle som katalanska separatister gärna utnyttjar för att höja rösten och brösta upp sig med budskapet om ett självständigt Katalonien.

Runt 115.000 var samlade under gårdagen till en manifestation. Antalet uppges vara lägre än tidigare år.

ANC uppgav att 800.000 var samlade till manifestationen på måndagen.

Ungdomar ur vänsterextrema Arran och CUP brände spanska flaggor och docka som föreställde Vox partiledare Santiago Abascal.

Läs mer: Felipe González varnar för att urholka grundlagens principer

Annons

”Självständighet eller ingenting” var budskapet från den katalanska separatistföreningen ANC till partier som ERC och Junts, politiker som Puigdemont och Jungqueras, och andra inblandade som i nuläget förhandlar med Pedro Sánchez.

De katalanska separatistpartierna tillsammans med regionala partier i Baskien och Navarra har en vågmästarroll. Pedro Sánchez måste ha deras stöd för att kunna bilda regering.

Det handlar om Pedro Sánchez lagförslag om en amnestilag som markerar en ny tid i spansk politik. Att de som tidigare dömdes för uppvigling och uppror i samband med den olagliga folkomröstningen om Kataloniens självständighet i oktober 2017 ska frikännas.

Men förslaget orsakar huvudbry bland socialisterna och det största oppositionspartiet Partido Popular förbereder en strid på alla fronter.

Samtidigt är den katalanska självständighetsrörelsen splittrad på alla dess fronter och spretar åt många håll. Vid de senaste valen har stödet minskat för separatistpartierna och en viss panik i leden kan märkas.

Separatistföreningarna ANC och Òmnium Cultural går inte heller i jämn takt där de senare är positiva till att förhandla med Pedro Sánchez.