Tillstånd för att hyra ut sitt boende till turister kommer inte längre att beviljas i 11 stadsdelar. 

Stadshuset i Sevilla har blivit det första i Andalusien som vill tillämpa regionstyrets nya dekret om att reglera antalet turistbostäder i de stadsdelar som har ett extra högt tryck av hyresgäster. 

Totalt kommer kommunstyrelsen att föreslå att inte längre bevilja tillstånd för att hyra ut turistbostäder i 11 stadsdelar. I dessa områden är mer än tio procent av de tillgängliga bostäderna avsedda för turism. Om förslaget går igenom kommer det att träda i kraft nästa månad.

Förslaget måste först godkännas av Andalusiens regering som ska ställning i frågan imorgon. 

Annons

De påverkade stadsdelarna är Santa Cruz, Arenal, Alfalfa, San Bartolmé, Feria, Encarnación-Regina, Santa Catalina, San Lorenzo, San Gil, San Vicente och Triana Casco Antiguo. Här uppskattar man att det finns 2 500 fler turistbostäder än vad som är tillåtet enligt de nya föreskrifterna. Tillstånden kommer inte att dras in retroaktivt så den som redan hyr ut sin bostad för kortare besök kan fortsätta göra det. Men det är lokalregeringens förhoppning att denna åtgärd gradvis kommer att minska antalet sådana kontrakt i staden. 

I åtgärdsplanen har staden delats in i tre zoner. De ovan nämnda kvarteren tillhör zon 1. I zon 2 hittar vi San Julián, El Museo och San Bernardo. Där kommer man noga kontrollera hur marknaden utvecklar sig men för närvarande kommer tillstånd fortfarande att beviljas. 

Sevillas resterande 94 stadsdelar tillhör zon 3. Där kommer inga åtgärder eller extra kontroller att sättas in då antalet turistbostäder endast utgör 5 procent av alla tillgängliga boenden. Kommunstyrelsen åtar sig dock att se över denna zonindelning på årlig basis för att gynna lokalbefolkningen.