Julia Moreno, servitris på strandrestaurangen chiringuito Marina Playa i La Herradura är en stor hjälte. Speciellt för de svenska pensionärerna och turisterna Christine Stigring och Björn Persson från Göteborg.

De båda svenskarna hade seglat från Sverige. Utanför fritidshamnen Marina del Este i La Herradura (bilden) på Costa Tropical skulle den 68-åriga svenska kvinnan i fredags iförd våtdräkt snorkla.

Det uppstod en kritisk situation då kvinnan svimmade då hon befann sig i vattnet.
”Hon hade huvudet under vattnet för hon skulle ju snorkla men efter en stund förstod jag att inte allt stod rätt till” säger Björn till dagstidningen Ideal som på tisdagen berättar om händelsen.

Björn fick panik och hamnade i chock. Han ropade högt: ”Hjälp, min fru drunknar!” Servitrisen Julia som vid tillfället var på strandrestaurangens terrass hörde ropet och tog sig ut i vattnet.
”Jag fick upp henne och märkte att hon var medvetslös. Hon var blå i ansiktet och saknade puls. Jag trodde hon var död” berättar Julia som satte igång hjärt- och lungräddning.

Annons

Efter ett par sekunder som kändes som en evighet, med mun till mun-metoden och hjärtmassage började kvinnan spotta vatten. En ambulans kom till platsen och kvinnan fördes till sjukhus.

Julia kommer ursprungligen från Madrid och är i själva verket aerobicsinstruktör. För fyra år sedan fick hon stänga sin träningsanläggning på grund av den ekonomiska krisen och har sedan dess jobbat som servitör.
”Tack vare utbildningen att ge första hjälpen gick det bra nu, trots att det var 15 år sedan jag gjorde den. Jag har aldrig behövt ge första hjälpen tidigare”.

Den svenska kvinnan tillbringade 24 timmar på sjukhuset. Igår tackade det svenska paret servitrisen Julia med en bukett rosor. Det blev champagne och mötet var mycket känslomässigt skriver dagstidningen Ideal.

Det svenska paret lämnade Costa Tropical i går och fortsatte mot Torrevieja.