Den yngre brodern Salman bin Abdulaziz al Saud blir ny kung i Saudiarabien efter beskedet i morse att kung Abdala ibn Abdelaziz al Saud, 90, har avlidit. Salman är 79 år och har kopplingar till Solkusten och Marbella då den nye monarken äger sommarresidenset Al Riyad som ligger utmed den gyllene milen.

Salman har besökt Marbella nästan varje sommar i två decennier vilket har medfört stora inkomster för staden då ressällskapet är stort. Saudiarabiens nye monark Salman äger också lyxfartyget ”Shaf of London” som ligger i fritidshamnen Puerto Banús.

Flera av monarkens barn är residenta i Marbella. Den nye monarken har vid sina resor till Marbella besökt moskén Rey Fahd i samband med fredagsbönen och setts äta ”churros” på apelsintorget Plaza de los Naranjos i Gamla stan skriver dagstidningen Diario Sur på nätet.

Men Salmans vacklande mentala hälsa väcker frågor skriver Svenska Dagbladet.
”Han fyller 80 i år och det har rapporterats om att han lider av alzheimer och även haft en stroke” säger Abdulhadi Khalaf, sociolog knuten till Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet.

Annons

Salman räknas som mindre liberal än företrädaren Abdullah. USA är den stora beskyddaren genom oljan. Saudiarabien har mer bekymmer med Jemen, Irak och Iran. De har även brutit med det Muslimska brödraskapet i Jemen och det finns även ett hot från IS. Kända platser utmed Marbellas gyllene mil