Socialistpartiet och Pedro Sánchez vann det allmänna valet 28 april men saknar majoritet. Sánchez plan är att styra Spanien under de kommande fyra åren med en minoritetsregering. Han hoppas att de övriga partierna lägger ner sina röster och släpper fram en PSOE-regering.

Nu meddelar Pedro Sánchez att släpper inte de övriga partierna fram honom så väntar nyval. Och det vill ingen ha visar undersökningar. Sánchez spelar ett högt spel när han under tisdagen möter de övriga partiledarna Pablo Iglesias, Albert Rivera och Pablo Casado i kongressen.

Unidas Podemos partiledare Pablo Iglesias kräver en koalitionsregering om det vänsterorienterade missnöjespartiet ska stödja PSOE. Pedro Sánchez pratar om samarbete med Unidas Podemos.

I politiska kretsar och bland politiska bedömare tror man att ett nyval skulle gynna de mer etablerade partierna som PSOE och PP mest medan Ciudadanos, Unidas Podemos och Vox skulle förlora på att väljarna fick gå till valurnorna ännu en gång.

Annons

Spanska folket tycks å andra sidan vara trötta på val efter vårens allmänna, regionala, lokala och EU-val.

Maktpartiet PSOE:s partisekreterare José Luis Ábalos sa vid en presskonferens under gårdagen (bilden) att han räknar med att Pablo Iglesias, Albert Rivera och Pablo Casado kommer att agera med ansvar och släppa fram en socialistisk minoritetsregering.