Spaniens regeringschef Pedro Sánchez hoppas få sälja mer griskött, körsbär och kosmetika till Kina. Det handlar även om samarbeten inom vetenskap, teknik, utbildning och filmproduktion.
Sánchez avslutade sin kontroversiella resa på fredagen.
Pedro Sánchez försvarar sitt möte med president Xi Jinping och Folkrepubliken Kinas premiärminister Li Qiang mitt i handelskriget med USA där asiaterna ökar tullarna till 125 procent som svar på USA:s tullar på 145 procent.
Det är Trumps inställning som tvingar EU att vidga sina vyer, menar Sánchez som agerade som att han var ett europeiskt sändebud.
Sánchez tillade att Spanien inte är emot någon i utrikespolitiken.
Inte ens kommunistdiktaturen Kina.
Nämner inte
Sánchez nämner inte Kina som diktatur även om landet är känt för att inte respekterar mänskliga rättigheter, bedriva förtryck med interneringsläger, tortyr, tvångsarbete, sexuella övergrepp och tvångssteriliseringar av uigurer.
Kina utövar utpressning, spioneri och utökar sina maktpositioner. Nyligen genomförde Kina ännu en stor militärövning riktad mot Taiwan.
Tidigare varnade Natos generalsekreterare Mark Rutte vid ett besök i Japan omvärlden att inte vara naiva för den asiatiska jätten Kina som expanderar militärt och som stöder Ryssland.
Det är en värld dikterad av Kinas kommunistparti och för Xi Jinping är Pedro Sánchez en lätt bit att svälja genom att erbjuda produktion av elfordon, batteri- och förnybar energi. Bland annat ska Contemporary Amperex Technology, världens största tillverkare av elektriska litiumbatterier, bygga en batterianläggning i Zaragoza till ett värde av 4,1 miljarder euro.
I Humilladero utanför Málaga ska de kinesiska företagen Hygreen och Sermatec en Humilladero börjar producera litiumbatterier och vätgas någon gång under vinterhalvåret 2026/2027. En investering som kostar 150 miljoner euro. 356 arbetstillfällen skapas från början som ska bli två tusen. De färdiga produkterna ska sedan exporteras till övriga länder i EU och USA.
Allierade
Sánchez å sin sida ser Kina som en av Spaniens och Europas allierade.
Den spanska regeringschefen mötte Xi Jinping redan i september ifjol. EU hade vid tidpunkten lagt tullar på kinesiska elfordon. En åtgärd som var ett svar på den orättvisa konkurrens där Peking ger subventioner till sina företag.
Kina, i sin tur, svarade den gången med inskränkningar på importen av fläskkött vilket är Spaniens största jordbruksexport till Kina, värd 571 miljoner euro 2024.
Vietnam
Innan resan till Kina besökte Pedro Sánchez Vietnam. Då medverkade en delegation bestående av 20 spanska företag däribland Adif, Escribano, Palladium, Renfe, Talgo, Antolín, Recover, Indra, Premo, Rolser, Técnicas Reunidas, EDPr, Acciona, Airbus, Caf , Meliá och Porcelanosa.
När Sánchez for vidare till Kina var inte företagen välkomna att följa med. Något som företagsledarna visade sitt missnöje mot.
Pekings svar med att höja tullarna på amerikanska produkter från 84 till 125 procent bidrog inte till att lugna ner situationen på de globala aktiemarknaderna, som gick från eufori till besvikelse på fredagen.