På grund av klimatförändringarna ser årets skörd ut att generera 90 procent mindre avokado och mango än normalt.
Det ser ut att bli ytterligare en katastrofal skörd längs Costa Tropical i Granadaprovinsen. Växlande temperaturer i kombination med torkan har gjort att träden knappt gett någon frukt under de senaste fem åren. Dessutom ökar risken för att träden förstörs av skadedjur.
I Rio Verde-dalen ser 95 procent av odlarna, fler än 2 000 stycken, ut att förlora omkring 90 procent av en normal skörd när det gäller grödor som mango och avokado. Detta innebär att Jordbruksföreningen beräknar att man under årets säsong endast kommer att få in, som mest, 20 procent av vad som varit möjligt utan klimatförändringarna.
Den ekonomiska förlusten ser ut att bli i miljonklassen. Ett normalt år producerar Costa Tropical omkring 100 000 ton subtropisk frukt. Av det är omkring hälften avokado eller mango, resten är framförallt olika äppelsorter som klarar sig bättre.
Enligt Juan Camacho, talesperson på COAG, väntas årets skörd bli den sämsta i historien och betydligt sämre än de senaste redan svaga åren.
“De drastiska förändringarna i temperaturen som vi har lidit av, med höga toppar och djupa fall, har inneburit att blommorna inte befruktas korrekt och flera av frukterna har inte överlevt”, sade Camacho.
När det gäller specifikt avokado förvärras situationen av skadedjur som svamp som sprids via luften och vita spindelkvalster. Avokadoträdens försvar mot dessa är mycket försvagade efter flera år av torka. De träd som drabbats måste huggas ner för att hindra ytterligare spridning.
Enligt beräkningarna kommer odlarna att förlora omkring 15 000 euro per hektar när det gäller odling av avokado och 16 000 när det gäller mango.