Partiledaren för Partido Popular, Mariano Rajoy, och oppositionsledaren Pedro Sánchez, PSOE, möttes vid tolvtiden på onsdagen för samtal. Ett samtal som varade i ungefär 45 minuter. ”Möjligheten för att det blir ett samarbete mellan PSOE och PP är noll” sa Pedro Sánchez efter att ha träffat Rajoy.

Pedro Sánchez kom till mötet med två förslag: Att en Rajoy-ledd regering kommer att avisas och att ordförandeskapet i kongressen kommer att vila på PSOE.

Mariano Rajoy har tidigare antytt att en samlingsregering mellan PP och PSOE skulle vara det bästa för Spanien. Ett sådant samarbete säger Pedro Sánchez blankt nej till.
”Jag vill ha en förändring och landets invånare har röstat om en förändring och därför söker jag andra alternativ” säger Sánchez utan att nämna protestpartiet Podemos och Förenade vänstern Izquierda Unida, som andra toppar inom PSOE förkastar.

Spaniens politiskt splittrade karta är alltså en verklighet. Vilka som kommer att styra landet är i nuläget omöjligt att svara på.

Rajoy hoppas att PSOE och Ciudadanos ”tar sitt ansvar” och lägger ner sina röster när en regeringschef föreslås för kongressen så att landet får en ”stabil regering”. Det är något som Sánchez inte tänker göra.

Det vänsterorienterade protestpartiet Podemos vill se en folkomröstning i Katalonien om självständighet något som PP, PSOE och Ciudadanos helt förkastar.

Ciudadanos partiledare Albert Rivera vill se en regeringskoalition tillsammans med högerpartiet PP, och socialistpartiet PSOE, för att skapa en stabil regering och för att hindra Kataloniens försök att nå självständighet.

På måndag kommer Rajoy att samtala med partiledarna för Ciudadanos och Podemos.

(Foto: Pool Moncloa/David Mudarra)