Det är betydligt mindre risk att smittas av Covid-19 vid bad i hav och pooler jämfört med om du badar i floder eller insjöar. Det visar en 17-sidor lång rapport av sex forskare vid det vetenskapliga rådet CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas). Det skulle kunna betyda att sommarens badsäsong är räddad.

Det är salt och klor som bekämpar viruset även om experterna betonar betydelsen av att upprätthålla socialt avstånd. Det visar rapporten från CSIC om risken att bli smittad i vattnet. Resultatet av studien bedöms som mycket sannolik att det är så.

Förutom vattnets salthalt så bekämpar även solens ultravioletta strålning och sandens höga temperatur Covid-19.

Studien har utarbetats på begäran av statssekreteraren för turism och den ska ligga till grund för att utforma protokollet som reglerar hur turistsektorn kan öppna upp.

Annons

Rapporten varnar fortsatt för risken för smitta och att social distansering gäller på samtliga platser precis som tidigare. Viruset smittar och överförs i huvudsak genom hostningar, nysningar och kontakt från person till person.

Det gör att grönområden vid pooler och stränder kommer att begränsas på något sätt i fortsättningen även om det i skrivande stund inte finns något färdigt protokoll. Det som hittills har presenterats är förslag och spekulationer.

Studien betonar att det inte finns några rapporter att SARS-CoV-2 smittar via havsvatten.

Den andalusiska regeringen vill att de andalusiska stränderna ska öppna den 25 maj. Något beslut från Hälsovårdsmyndigheterna nationellt har inte kommit.