Kustkommunerna utmed Spaniens nästan 8.000 kilometer långa kust har ansträngt sig till det yttersta under flera veckor för att komma på hur strandlivet skall kunna återupprättas på ett säkert sätt efter spridningen av covid-19.

Det handlar i första hand om olika varianter av kapacitetsbegränsningar, men även temperaturkontroller och säkerhetsdrönare finns på listan av de metoder som används. Den lilla kommunen Vejer de la Frontera (Cádiz) på Costa de la Luz, en kommun med inte fullt 13.000 invånare har kommit på en egen variant, som de såvitt vi vet än så länge är ensamma om. De har en 4,6 km lång populär strand (Playa El Palmar) som vid lågvatten är extremt bred och vid högvatten mer normalbred. Faktum är att den anses som en av Andalusiens absolut bästa stränder.

Stranden har delats upp i 12 sektorer för att kunna kontrollera kapaciteten, Till varje sektor finns det en gångväg där personal hela tiden övervakar tillströmningen av badgäster. Kommunen har även kontrakterat ett företag som hjälper till med övervakningen med hjälp av drönare.

Det unika med deras koncept är att en av sektorerna (sektor 3) är reserverade för personer över 65 år eller personer med nedsatt rörlighet. Familjemedlemmar till personer utav dessa kategorier får följa med till det reserverade området, men bara som följeslagare. Det reserverade området är 150 meter långt och kapaciteten har beräknats till cirka 600 personer.

Hela den 4,6 km långa stranden har fått kapaciteten satt till cirka 22.000 vid högvatten och cirka 38.000 vid lågvatten (tidvattenskillnaderna är stora på Atlantkusten).

Bildtext: Kommunens sektorskylt samt en bild på Playa el Palmar.
Artikel: Jonny Erixon.