Efter sitt senaste besök för att utvärdera landets ekonomi vill IMF se att regeringen tar bort skatterabatter och istället satsar på billigare bostäder. 

Den internationella valutafonden (IMF) avslutade sitt besök i Spanien med att godkänna regeringens ekonomiska politik. Detta efter förbättring av landets offentliga finanser, åtgärder som gjort ekonomin mer motståndskraftig och initiativ för att stärka arbetsmarknaden. 

Det fanns dock ett par punkter som IMF vill se att Spanien korrigerar. För att göra detta vill de se ytterligare kontroll av utgifterna, höjda skatter och en konkret plan för att minska landets underskott och dess statsskuld. 

För tre månader sedan gav IMF en tillväxtprognos i Spanien på 1,5 procent för 2024, efter det senaste besöket höjdes den till 1,9 procent. 

Annons

Det största bekymret för Spanien bedöms vara finanspolitiken, särskilt på grund av att landets offentliga skuld är så hög. I slutet av 2023 stod den på 107,7 procent av BNP. 

Även om siffran var en förbättring med 3,9 procentenheter sedan 2022 varnar IMF för att mycket arbete kvarstår samtidigt som det finns lite utrymme att agera. Därför vill de se en flerårig konsolideringsplan för att minska skulden med ytterligare 3 procentenheter fram till 2028, alltså omkring 0,6 enheter per år. 

Som en del av detta skulle Spanien behöva dra tillbaka de åtgärder som satts in för att motverka inflationen. Dessutom skulle momsen behöva höjas genom att stryka nuvarande rabatter på utvalda produkter och tjänster. Man uppmanar dessutom till att höja miljöskatten så att den ligger på samma nivå som i andra europeiska länder. 

Med tanke på den effekt som detta skulle ha på landets medborgare, särskilt de med låga inkomster, rekommenderar IMF att man kompenserar de högre skatterna med en förbättrad politik för sysselsättning och att man ökar tillgången på bostäder till ett lägre pris. 

IMF lägger tungt fokus på behovet av det andra. De insisterar på att det är brådskande att öka beståndet av bostäder till rimliga priser för landets medborgare. De menar dock att pristaken som gjorts möjliga i den nya bostadslagen i områden där priserna ökat extremt mycket inte är vägen framåt. ”Tidigare erfarenheter tyder på att de kan minska utbudet och begränsa tillgången för de mest marginaliserade grupperna”, säger de.

Det finns en stor risk att ingenting av det som IMF föreslår kommer att sättas i bruk. Detta på grund av de politiska spänningarna som just nu präglar Spanien. ”Förlängningen av den interna politiska fragmenteringen kan hindra genomförandet av strukturreformer och konsolideringen av finansräkenskaperna”, varnar IMF-chefen Kristalina Georgieva i sin rapport.

Organisationen menar också att den rådande situationen kan komma att skada landets tillväxt. Framförallt genom att investerare tappar förtroendet för landet och att EU-medel används på ett ineffektivt sätt. 

Tillfälliga skatter

När det gäller företagsskatter stöder IMF de tillfälliga verktyg regeringen använder för att beskatta extraordinära bank- och energivinster. Men utan någon budget för i år varnar de för riskerna ifall dessa blir långvariga eller permanenta. Därför anser de att dessa åtgärder ”bör justeras med en tydligare definition av extraordinära vinster”.