Ett minimum av samhällets service och tjänster kommer att fungera på torsdag när landets två fackförbund, CCOO och UGT, har kallat till generalstrejk. Det blir Spaniens åttonde generalstrejk sedan demokratin infördes i landet.

Vid fem tillfällen har generalstrejker arrangerats när landet har haft en socialistisk regering. Vid tre tillfällen har landet haft en center-höger regeringen.

-Samhällets service och tjänster kommer att fungera som om det vore en helgdag, säger Antonio Herrera och Manuel Ferrer vid fackförbunden.

Vid bensinstationerna kommer servicen att vara minimal med 20 procent av personalen på plats. När det gäller lokaltrafiken arbetar endast 35 procent av personalen.

Annons

Enligt lagen har myndigheterna inte något ansvar att ge service i samband med generalstrejker förutom inom sjukvård och utbildning. Vid sjukhusen kommer de flesta patienter att ligga i sängar. Några kirurgiska ingrepp kommer inte att göras. Vid skolor kommer enbart två personer från ledningsgruppen att finnas till.

När det gäller övriga statliga tjänster kommer det att vara personal vid Registro Central samt vid fångvårdsanstalten i Alhaurín de la Torre.