4.700 brandmän står beredda plus 36 brandflyg varav 26 helikoptrar, 117 motorfordon, robotar och drönare under den värsta tiden med extrem brandrisk.

Aldrig någonsin har regionregeringen i Andalusien satsat så stora summor på att skydda befolkningen och Andalusiens rika naturarv från lågorna.

Fram till 15 oktober är det eldningsförbud i skog och mark.

16 maj till 15 oktober är den period på året då den andalusiska brandbekämpningsmyndigheten Infoca är på helspänn.

Kronisk torka och stigande temperaturer gör att regionregeringen tvingas öka budgeten för brandbekämpningen med 27 procent jämfört med 2022.

Annons

Totalt ligger budgeten på 223 miljoner euro för 2023. Det berättade regionrådet Antonio Sanz vid en presskonferens nyligen.

Nyheter för i år blir innovation och ny teknik som att robotar och simulatorer ingår i utrustningen. Det är nya system som programmeras med uppgifter så att brandbekämpningen får en viss kännedom om hur elden sprider sig. Utrustningen matas med uppgifter om vind, temperatur och luftfuktighet.

Kartan med prickar visar var den andalusiska brandbekämpningsmyndigheten Infoca är stationerade.

Dessutom kommer fjärrstyrda markdrönare med fyrhjulsdrift att agera i frontlinjen.

Den nya utrustningen ingår i Cilifo-programmet som beskrivs som ett kraftfullt verktyg för att brandpersonal tidigt ska kunna göra prognoser på hur bränder utvecklas.