Turismsektorn fruktar att antalet bokningar i regionen kan minska på grund av den svåra torkan. 

Bristen på vatten blir bara ett större och större problem på Solkusten. Om det inte regnar snart kommer stora nedskärningar behöva göras i mars.

Förutom konsekvenserna detta har för lokalbefolkningen påverkar situationen en bransch extra mycket, nämligen turismen som är så viktig för regionen. 

De som driver hotell, semesterlägenheter, barer, kaféer, restauranger och allt annat som kopplas till turismen kommer kraftigt att påverkas av bristen på vatten. 

Annons

“Problemet är inte bara restriktionerna men även att turister väljer andra resmål där det inte finns begränsningar på vatten, särskilt de som kommer för att spela golf,” sade Juan Martín Moré som är försäljningschef på hotellet The Flag Costa del Sol, Marbella – Estepona. 

Den största oron är att den minskade tillgången på vatten kommer att påverka gästernas upplevelse. Men hotellen oroar sig också för att budskapen som når potentiella kunder kan vara missvisande. Flera av de stora hotellen har redan en reservplan för att täcka upp vattenförsörjningen i sina anläggningar men tror ändå att informationen som sprids kommer att leda till färre bokningar. 

“Vi har vattentankar som kommer att hjälpa oss under tillfälliga avbrott i vattentillförseln tillsammans med flera andra åtgärder som vi arbetat fram under en längre tid för att minska den dagliga konsumtionen,” förklarar marknadsföringschefen på Hard Rock Hotel Marbella, Ignacio Gómez-Escola.

I samma anda ser vissa verksamheter inom turismsektorn över möjligheten att installera system för att återvinna vatten. “Vi utvärderar de alternativ som vi har, Förutom att använda en vattentank vill vi installera ett system för att återanvända vatten som samlas in från duschar och toaletter,” berättar María Gutiérrez, generaldirektör på Hotel Occidental Puerto Banús för tidningen SUR. 

Äldre hotel

De äldre och mindre lyxiga hotellen på Solkusten står inför större problem. De försöker dock vara så positiva som möjligt under den rådande situationen. En person som sköter om ett mindre semesterboende i Marbella sade till SUR att de inte tror att restriktionerna i mars kommer att träda i kraft. Men om de gör det så kommer de anpassa sig så gott de kan.