AC:n ska vara inställd på lägst 27 grader sommartid och som högst 19 grader vintertid. Skyltfönster och belysningen av monument och fasader ska vara släckt från klockan 22. Så ser Spaniens nya energiplan ut som godtogs av ministerrådet på måndagseftermiddagen som även är en rekommendation till allmänheten. Den nya energiplanen gäller fram till 1 november 2023.

Även om Spanien i verkligheten saknar energikällor för att producera tillräckligt med elektricitet för att klara sig så är orsaken Ryssland. Det säger ministern för ekologisk omställning och vice regeringschefen Teresa Ribera.

– Situationen är kritisk och att Ryssland stänger av gasen kan inträffa när som helst.

Spanien avser att minska den nationella elförbrukningen med sju procent enligt rekommendationer från Bryssel.

– Men spanjorerna kommer inte att behöva frysa i vinter, lovar Teresa Ribera som samtidigt vädjar till varje individs ansvar för att spara energi.

Offentliga byggnader

Framför allt införs sparåtgärder i offentliga byggnader med en gräns på 27 grader för luftkonditionering på sommaren och 19 grader för uppvärmning på vintern. Lokaler måste även ha stängda dörrar vilket gör att många butiker som i nuläget saknar automatisk stängning måste installera det senast september.

Begränsningarna gäller även inomhushallar med kultur, hotell, biografer, tåg- och busstationer, flygplatser och varuhus. Ribera säger att termometrar ska installeras för att kontrollera att åtgärden följs.

Spaniens nya energiplan kommer att tillämpas sju dagar efter att den på tisdagen blivit offentlig i statens officiella bulletin BOE (Boletín Oficial del Estado).

För de lokaler eller fastigheter som inte inför de nya sparkraven innan sju dagar väntar böter på upp emot 60.000 euro. Likande beslut har Frankrike tagit. Här är bötesbeloppet 150 euro.

Distansarbete

Den spanska regeringen vill även uppmuntra till distansarbete inom statsförvaltningen när så är möjligt. På så vis kan resor sparas och även energikonsumtion i offentliga byggnader. Vad vice regeringschefen inte säger är att det blir högre kostnader för allmänheten då konsumtionen ökar i hemmet.

Fastigheter ska även genomgå en granskning före den 31 december 2022. För att byggnader med en omfattande luftkonditionering har klarat en besiktning under de senaste två år. På samma sätt fastställs revideringen av värmepannor förutsatt att den sista var före januari 2021.

Läs mer: Professor: Spanien har valt fel väg i energipolitiken

I förra veckan kom Spaniens regeringschef Pedro Sánchez med förslaget att inte använda slips när inte situationen kräver det. Det var en signal om att alla och envar – även landets ministrar – bör anpassa sig för att spara på energin.