Den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet. I EU-valet får du rösta antingen i Sverige eller i det land du är bosatt som exempelvis Spanien.

Vill du brevrösta från utlandet får du skicka brevrösten tidigast den 25 april 2024. Sveriges ambassad i Madrid och samtliga honorärkonsulat kommer att tillhandahålla brevröstningsmaterial. Förtidsröstning från utlandet kan ske tidigast den 16 maj 2024.

Svenskar bosatta i Spanien

I EU-valet får du rösta antingen i Sverige eller i det land du är bosatt som exempelvis Spanien. Du får bara rösta i ett land.

Läs mer: Så deltar du i det spanska EU-valet

Det innebär att om du är upptagen i Spaniens röstlängd, kommer du att strykas från den svenska röstlängden och kan då inte rösta i Sverige. Om du är osäker på om du är upptagen i röstlängden i Spanien behöver du kontakta den spanska kommun där du är mantalsskriven.

Annons

Information om öppettider för röstmottagning vid ambassaden och utvalda honorärkonsulat i Spanien hittar du här.

Du har rösträtt till Europaparlamentet om du är:

18 år senast på valdagen, och svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige, eller är medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast 30 dagar före valdagen.

Om du vill veta mer om valet och hur det fungerar med röstkort, besök Valmyndighetens hemsida, Rösta från utlandet.

Vad röstar du om?

Din röst avgör vilka ledamöter av Europaparlamentet som ska företräda dig när nya lagar blir till, om miljö, trygghet, invandring, socialpolitik, konsumenträttigheter, ekonomi, rättsstaten med mera.