Som besökare i Spanien kanske det inte är så lätt att söka information på rätt ställe och hålla sig uppdaterad i händelse av katastrofer.

Senaste tidens översvämningar har belyst hur viktigt det är att vara observant och ta varningar på allvar.

Bofasta svenskar, tillfälliga besökare eller turister har ett stort ansvar att själva hålla sig uppdaterade och att meddela anhöriga i hemlandet.

Vid katastrofer ökar behovet av tillförlitlig information. Svenska Magasinet har sedan 2000-talets början rapporterat på webben om terrorattentat, pandemier och naturkatastrofer som skogsbränder, översvämningar, vulkanutbrott och jordskalv.

Antalet unika besökare på webben stiger brant vid sådana händelser.

Ta varningar på allvar

Rubén del Campo, talesperson vid spanska väderlekstjänsten Aemet som har omkring tusen anställda säger:

– När en röd vädervarning publiceras kan du inte leva ett vanligt liv. Du ska inte ge dig ut och resa utan sätta dig i säkerhet.

I tisdags morgon i förra veckan utfärdade Aemet en röd vädervarning. Men livet fortsatte för många som om ingenting hade hänt. Detta är ett problem, menar del Campo i en intervju för Diario Sur.

– Du måste ta dessa vädervarningar på allvar. Det går inte att leva ett normalt liv.

Den röda vädervarningen i tisdags förutspådde mer än 180 mm regn på kort tid. Men det kom över 600 mm regn i samhället Turís.

Här är en lathund för vad du bör tänka på:

EU-länderna har utarbetat en gemensam strategi för vädervarningar som grundar sig på färgskalan Gul (Amarillo), Orange (Naranja) och Röd (Rojo) där Röd varning är den allvarligaste.

Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Sveriges ambassad

Sveriges ambassad i Madrid uppdaterar sin webbplats i händelse av katastrofer. UD:s pressjour skriver till Svenska Magasinet följande:

”Svenskar på plats uppmanas att följa händelseutvecklingen via ambassadens reseinformation och medierapporteringen, följa lokala myndigheters råd och anvisningar samt hålla kontakt med sina anhöriga. Svenskar uppmanas vidare att skriva upp sig på svensklistan och ladda ner appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för Spanien”.

”Svenskar som är i behov av konsulärt stöd uppmanas att kontakta ambassaden. I nödsituationer kan alltid UD:s konsulära nödjour i Stockholm kontaktas. UD-jouren är bemannad dygnet runt alla årets dagar”.

Här har du officiella källor som de olika regionernas larmtjänster:

Emergències 112CV i Valenciaregionen

Emergències 112 Illes Balears på Balearerna

112 Canarias på Kanarieöarna

Emergencias 112 i Andalusien

112 Región de Murcia i Murciaregionen

112cmadrid i Madridregionen

112 i Katalonien

Väderlekstjänsten Aemet

Aktuell information hittar du på @AEMET_Esp som finns på både X, Facebook och Instagram

Aemet har dessutom regionala konton på sociala nätverk som visar det lokala vädret som exempelvis i Valenciaregionen och Andalusien.

Vad är ”ES-Alert”?

Förutom vädervarningar sänder myndigheterna ut ”alerta emergencia” som är akut nödläge. Det är regionernas larmtjänst som utlyser detta i samarbete med civilförsvaret, Protección Civil. 

Så här aktiverar du ”ES-Alert”

För att aktivera nödvarningar på iPhone gör så här:

  • Öppna dina iPhone-inställningar
  • Välj Notiser
  • Aktivera alternativet Tidiga samhällsvarningar

Om du har Android gör du så här:

  • Gå in i appen Inställningar
  • Välj Säkerhet och nödsituation
  • Aktivera alternativet Tidiga samhällsvarningar
Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.