Turistindustrin är fortsatt viktig för Andalusien och är en ekonomisk motor. Men i en globaliserad värld kommer inte myndigheterna att tillåta att turismen förstör och ”äter upp” markområden. Det sa turistrådet i Andalusien, Arturo Bernal, när han under gårdagen besökte Manolo Castillo och programmet ”La Alameda” i tv-kanalen 101 TV.

Så vilka mål har turistmyndigheterna inför framtiden?

Om turistindustrin är motorn för Andalusiens ekonomi med resenärer från främst europeiska länder och Storbritannien så betonar Bernal att fokus även måste ligga på länder längre bort. Att locka hit turister från Nordamerika och Asien ingår i en långsiktig vision.

Andalusiens turistråd Arturo Bernal besökte Manolo Castillo och programmet ”La Alameda” i tv-kanalen 101 TV på torsdagskvällen (Foto: Twitter @101tvMalaga)

Direktflyg mellan USA och Málaga prioriteras högt. Redan nu är det klart att United Airlines börjar med trafik till Málaga sommaren 2023. Turistmyndigheterna förhandlar nu med andra städer i USA som Miami, Houston och Dallas.

Andalusiens regionregering säger i nuläget nej till turistskatt men ja till att reglera turistbostäder. Bernal är emot att införa en turistskatt. Det skulle vara likvärdigt med att straffa invånarna i Andalusien då 40 procent av turisterna är andalusier.

Personer som jobbar inom turistsektorn måste bli mer professionella. Kontinuerlig utbildning där även språkkurser ingår. Vi måste bli bättre på att hantera fler språk, menar Bernal. ”Vi vill inte ha en servitör som jobbar på en restaurang på sommaren och plockar oliver på vintern”. Kontinuerlig utbildning ska gälla.

En policy för museum behövs. Både till form och innehåll. Han vill att Málagas museum ska betona sin arkeologiska del. Bernal inspireras av kulturprojekt som La Térmica eller El Matadero (Madrid). Han är emot stängningen av ryska museet. ”Det var ett misstag. Jag skulle ha kämpat för att behålla konstsamlingen. Kultur måste stå över krig och konflikter”.

Málaga behöver ett auditorium och varför inte i hamnområdet. En perfekt plats för konserter och underhållning.

Arturo Bernal vill även se hur festivaler kan sponsras. Några av årets musikfestivaler har fått ekonomiskt stöd i år. Hur kan sponsorer komma in i bilden samtidigt som det blir hållbart.

Satsa på stora evenemang som Davis Cup i tennis. Andalusien ska vara en sportens region med en ”sammanhängande röd tråd” av olika mästerskap. Det är stora evenemang som sätter städer på kartan och ger avkastning.

Bernal vill även bygga hamntornet i Málaga. Det ger staden en profil samtidigt som det blir ett nytt hotell. Projektet med hamntornet följer de administrativa rutiner som krävs i nuläget.