Befolkningen i Asturien konsumerar 2.735 kilokalorier per dag i genomsnitt vilket är mest i Spanien. Befolkningen i Murcia konsumerar minst och äter 1.931 kilokalorier.

Enligt den senaste studien från Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino, har kosten förändrats radikalt för spanjorerna de senaste 40 åren. De har vänt den traditionella Medelhavskosten ryggen visar undersökningen.

Faktum är att befolkningen i Andalusien följer den rekommenderade kostprofilen bäst med 14 procent protein, 39 procent fett och 45 procent kolhydrater. Andalusierna ligger även på det nationella genomsnittet då det gäller intag av alkohol.

Sanningen är att under de senaste decennierna har den genomsnittliga energiförbrukningen minskat med cirka 300 kilokalorier, vilket har inverkat negativt på den totala energianvändningen i profilen som karaktäriseras av ett högt intag av fetter på bekostnad av kolhydrater som ris, pasta eller bröd.

Spanjorerna äter mer kött däremot mindre av spannmålsprodukter, grönsaker, frukt och baljväxter.

Navarra, Murcia och Katalonien är de regioner som konsumerar mest grönsaker, jämfört med Extremadura och Asturien. Galicien konsumerar mest socker och konstgjorda sötningsmedel inom socker samt choklad, honung eller sackarin.

Potatiskonsumtionen har minskat kraftigt under de senaste åren. Kantabrien intar täten med cirka 97 gram per person och dag. För tio år låg Galicien i topp med 300 gram per person och dag.

Det positiva är den uppåtgående trenden i att äta frukt. Varje spanjor stoppar i sig cirka 350 gram frukt per dag.