Under juni samlades mer än 22 kubikmeter skräp upp i havet längs västra Solkusten. 

80 procent av det var plast. 

Nu vill kommunerna att de som besöker stränderna tar ett större ansvar för sina sopor. 

Under högsäsongen patrulleras havet längs västra Solkusten av båtar som ska hålla rent i vattnet. 

Annons

Tjänsten drivs av kommunsamfundet och är aktiv i kommunerna Benahavís, Benalmádena, Casares, Estepona, Fuengirola, Istán, Manilva, Marbella, Mijas, Ojén och Torremolinos.

I år började arbetet i mitten av juni och hittills har 22,75 kubikmeter avfall samlats in. 

Av dem var 17,81 plast, vilket motsvarar 78,28 procent av totalen. Resten bestod bland annat av trä (1,77) och alger (1,34).

Samfundets president, Manuel Cardeña, uppmanar folket att vara mycket varsamma när det gäller ekosystemet. Kasta inte plast i vattnet eller i sanden, “för att, till slut, är det allas ansvar att ta hand om miljön”: 

Sett till kommun samlades 2,57 kubikmeter in i Benalmádena, 0,40 i Casares, 3,21 i Estepona, 3,03 i Fuengirola, 1,57 i Manilva, 6,3 i Marbella, 3,03 i Mijas och 2,57 i Torremolinos.

Kommunsamfundet har investerat 635 312 euro för att vattnet längs kusten ska hålla högsta möjliga kvalitet. Sammanlagt består tjänsten av 15 båtar, varav fyra rör sig över hela kustlinjen och 11 på specifika stränder. 

Båtarna tar också prover från vattnet, särskilt i områden nära utlopp under ytan. Uppgifterna ska sedan användas för att utforma strategier för att förbättra kvaliteten i vattnet. 

Tjänsten är igång varje dag mellan 08.00 och 16.00 under hela högsäsongen.