I söndags avgick Luis Rubiales som president för det spanska fotbollsförbundet till följd av efterspelet till kyssen han delade ut till Jenni Hermoso under VM-guldfirandet i Sydney. 

Nu ställs den tidigare presidenten även inför rätta. 

Francisco de Jorge, som är domare vid Spaniens nationella domstol, har kallat Rubiales för att vittna till sitt försvar på fredagen den 15 september. Rubiales måste delta i egen person och ska vara på plats från 12.00 och framåt. 

I måndags antog domaren åklagarmyndighetens utredningen mot Rubiales och nu står han åtalad för sexuellt ofredande i samband med firandet av Spaniens VM-guld den 20 augusti tidigare i år. Förutom den samtyckeslösa kyssen på Jenni Hermoso ska hans hantering av situationen som uppkom efteråt behandlas under rättsprocessen.

Domare de Jorge har begärt ut allt rörligt material från TV-kanalen RTVE, som bevakade firandet, så att kyssen, minuterna innan den och direkt efter kan analyseras från alla vinklar. Dessutom ska en video som publicerades av El Pais som visar lagets firande i omklädningsrummet samt en omtalad video från spelarbussen efter firandet granskas. I Rubiales läger hoppas man att den senare ska vara till hans fördel då den visar en avslappnad attityd till händelsen från Hermoso och flera av de andra spelarna. 

Riskerar fyra års fängelse

Om Rubiales blir dömd kan han få fängelse i mellan ett och fyra år. Skulle han dömas till ett år kan dock fängelsetiden ersättas med kraftiga böter.

Åklagarmyndigheten anser att Rubiales gjort sig skyldig till två övergrepp under firandet. Delvis kyssen men också sättet han greppade Hermosos huvud i samband med den. Utöver det kommer det även att avhandlas om Rubiales gjort sig skyldig till olovliga påtryckningar mot Hermoso efter kyssen. Åklagarna säger att “Hermoso och hennes familj har drabbats av konstanta och upprepade påtryckningar från Rubiales och personer i hans närhet”. Målet med dessa ska ha varit att få Hermoso att gå ut och “offentligt rättfärdiga och godkänna handlingen som skedde mot hennes vilja.” 

Enligt åklagarna ska Rubiales redan på planet hem till Spanien ha försökt få Hermoso att ställa upp på ett filmklipp. Tanken med klippet var att han skulle be henne om ursäkt för händelsen och att hon skulle förlåta honom. Det påstås att han då ska ha bett Hermoso ställa upp på videon för hans döttrars skull. Hermoso vägrade medverka i någon sådan inspelning.