Under torsdagen har det politiska spelet fortsatt i Spanien med att få fram en koalitionsregering. Dagens stora nyhet är att det vänsterorienterade protestpartiet Podemos partiledare Pablo Iglesias tycks ha backat något från tidigare krav att inte förhandla med PSOE och Pedro Sánchez så länge de vill ha med det liberala partiet Ciudadanos.

Förändringen hos Iglesias kommer efter att PSOE i optimistiska ordalag kommenterat en eventuell regeringsbildning med Ciudadanos och att även ingå pakter med vänsterpartierna IU och Compromís.

Iglesias krav kvarstår dock vid koalitionsregering att han ska få posten som vice premiärminister. Pablo Iglesias har å sin sida startat en egen förhandlingsrunda med Förenade vänsterns Alberto Garzón om en vänsterpakt.

Samtidigt går beskeden något isär då Iglesias poängterar att ett samarbete mellan Ciudadanos och Podemos ses som omöjligt. Podemos la tidigare i veckan ett budgetförslag där de offentliga utgifterna fram till 2019 skulle öka med 96.000 miljoner euro. Genom höjd miljöskatt och bankskatt skulle statens inkomster öka med 40.000 miljoner euro.

Annons

Samtidigt står kravet på en folkomröstning om Kataloniens självständighet fast något som både PSOE och Ciudadanos motsätter sig.

Vid en presskonferens i Sevilla på torsdagen efter att träffat medlemmar ur föreningen egenföretagare ATA (Asociación de Trabajadores Autónomos) tillsammans med Unicef Andalusien sa partiledaren för Ciudadanos, Albert Rivera, ”att det ännu finns betydande hinder att övervinna”.

”Om tre eller fyra dagar räknar jag med att vi ska kunna meddela landets invånare om det finns en överenskommelse eller inte” sa Rivera på torsdagen.

Rivera förkastar helt en överenskommelse mellan PSOE och Podemos som skulle leda till ökad arbetslöshet, högre skatter och en folkomröstning i Katalonien och på andra platser.

Det största partiet Partido Popular står i dagsläget isolerade.