Senatsledamoten och Valencias tidigare borgmästare Rita Barberá avled i morse i sviterna efter en hjärtinfarkt på ett hotell i centrala Madrid. Det uppger nyhetsbyrån EFE som hänvisar till sjukhuskällor. Så sent som i måndags förhördes Barberá i Högsta domstolen misstänkt för penningtvätt.

Nödtjänsten 112 i Madrid mottog ett samtal från hotell Villa Real klockan 7 i morse. Ambulans var snabbt på plats och trots intensiva räddningsförsök bekräftades hennes död. Hon avled av hjärtstillestånd i sviterna efter en hjärtinfarkt, säger David García, talesperson vid 112.

Rita Barberá blev 68 år. Hon var partimedlem för Partido Popular från 1983 till september i år då hon lämnade partiet efter påtryckningar. Hon var tidigare medlem i föregångaren Alianza Popular samt i Partido Reforma Democrática som grundades av Manuel Fraga.

I kongressen hölls det en tyst minut i morse. Vänsterpolitikern Alberto Garzón vägrade att delta under den tysta minuten då han på Twitter skriver att han betraktar det som en ”hyllning till hennes karriär”. Liknande toner hörs från det vänsterorienterade protestpartiet Podemos: ”Vi beklagar Barberás död men vi kan inte delta i en politisk hyllning till någon vars karriär präglas av korruption”.