Under 2014 ökade försäljningen av Rioja-viner med fem miljoner buteljer till historiska rekordet 280,7 miljoner liter. Det visar siffror från tillsynsnämnden Consejo Regulador. 62 procent är crianza, lagrade i ekfat.

Den positiva trenden fortsätter för Rioja. Och det är rött som säljer bäst vilket inte kommer som någon överraskning. Av 280,7 miljoner liter är 253,5 miljoner liter rött vilket står för 90 procent av försäljningen.

Rosévin står för 12,42 miljoner liter och vitt för 14,85 miljoner liter. I procent ökar vitviner mest med 13,67 procent.

I en tid när konkurrensen ökar i vinvärlden och blir allt starkare får Rioja-vinerna ett stort erkännande bland experter från bland annat den brittiska Wine Intelligence. Rioja placeras bland de vinregioner i världen som syns mest och som behåller sina kunder. Det gäller framför allt Storbritannien och Tyskland som är de största importörerna av Rioja.

I samarbete med den auktoriserade guiden Siv Ling arrangerar Svenska Magasinet en vinresa till Rioja varje år. I år kommer resan att gå mellan den 16 till 20 oktober.