Det är en tvist som pågått sedan 2009. Nu har en uppgörelse nåtts där Rincón de la Victoria köper den kända grottan Cueva del Tesoro av markägarna. Grottan som är kulturmärkt och en av kommunens främsta turistattraktioner har köpts för 4.969.650 euro. Det är familjen Laza Zerón som ägt marken. Ytterligare 2.084.000 euro ska betalas i en avbetalningsplan fram till 2026.

För att köpet skulle gå igenom har kommunen fått ett lån med stöd från finansdepartementet. Lånet ska betalas tillbaka inom tio år med 3 procents ränta.

Den tidigare undervattensgrottan i Rincón de la Victoria är ett populärt utflyktsmål.

Kommunledningen med Partido Popular, Por Mi Pueblo och Ciudadanos röstade ja medan PSOE, Vox, IU och Podemos lade ner sina röster.

Köpet gör att kommunens skuld stiger till 52 miljoner euro.

Annons

Manuel Laza är den som ägt marken där grottan ligger. Det var hans farfar Manuel Laza Palacio som köpte den i sin tur av en farbror.

Cueva del Tesoro öppnade 1991 efter att ett hyresavtal på 30 år hade tecknats mellan kommunfullmäktige och familjen Laza. I juni 2021 undertecknade kommunfullmäktige och ägarna ett nytt kontrakt på två år som kunde förlängas med en tredjedel till en kostnad av 24.000 euro per år.

Läs mer: Natur och historiskt arv gör Rincón de la Victoria till en pärla