Lågprisflygbolagen transporterade 33 miljoner resenärer till och från Spanien under årets elva första månader. Det var en uppgång 4,3 procent jämfört med samma period ifjol. Det visar färska siffror från IET (Instituto de Estudios Turísticos) som presenterades under måndagen av spanska Turistdepartementet.

Lågprisflygbolagen står för över hälften av resenärerna, 54,6 procent, jämfört med traditionella reguljära linjer som står för 45,4 procent av passagerarna.

Storbritannien och Tyskland är störst när det gäller lågprisflygbolag på Spanien. 33,4 procent och 19 procent av resenärerna kommer från Storbritannien respektive Tyskland.

De som ökar mest i procent är Norge och Sverige. Antalet norska resenärer med lågprisflygbolag till och från Spanien har ökat med 33,8 procent till 818.491 passagerare. Svenska resenärer ökar med 15,3 procent till 688.491.

Annons

Ryanair, easyJet och Vueling är störst bland lågprisflygbolagen. Barcelona-El Prat är störst med 6,6 miljoner följt av Palma de Mallorca med 5,9 miljoner och Málaga med 3,9 miljoner. Därefter kommer Alicante med 3,4 miljoner.