Kanjonen vid floden Sil i området Ribeira Sacra är en dold pärla i Galiciens inland. Floden slingrar fram i den djupa dalgången mellan klippor, vingårdar och kastanjeträd.
Det kanske allra bästa sättet att komma nära naturen är genom en åktur med katamaran.
Av Felicia Sundblad
Galicien i nordvästra Spanien är främst känt för sitt vidsträckta kustlandskap. Vad många inte känner till är att regionens inland också erbjuder spännande sevärdheter. Med sitt böljande, gröna landskap, som skiljer sig markant från den torra terrängen i resten av landet, är regionen ett perfekt utflyktsmål för naturälskaren.
Där floderna Sil och Miño förenas hittar vi det magnifika naturområdet Ribeira Sacra – här möts tradition, historia och – framförallt – natur. Landskapet utgörs av raviner, dalar, bergskedjor och slätter. En uppsättning unika egenskaper som ledde till att territoriet Ribeira Sacra år 2001 utsågs till ett biosfärreservat av UNESCO.
Ribeira Sacra betyder “helig flodbank” och det är lätt att förstå uppkomsten av namnet – naturen längs de galiciska floderna är verkligen något utöver det vanliga.
På äventyr med katamaran
Kronan på verket i biosfärområdet är utan tvekan Cañón del Sil – en storslagen kanjon som sträcker sig mellan provinserna Ourense och Lugo. Här samlas alla de element som utmärker Ribeira Sacras landskap. Branta klippor som stupar ner mot det stilla vattnet som växlar färg efter himlens humör – från spegelblankt, gröngrått vid molniga mornar, till djupt turkosa och smaragdgröna toner under solens varma strålar. I horisonten tornar djupt blåa bergstoppar upp sig, och hela dalen präglas av en lummig grönska, med kastanjeträd, ekar och vinrankor i en härlig blandning.
Floden Sil slingrar sig fram i dalgången genom landskapet med de branta klipporna på var sin sida. Ett utmärkt sätt att verkligen bli ett med naturen är genom en åktur med katamaran på älven. Det finns flera lokala företag som erbjuder båtturer längs floden. Många av turerna avgår från piren vid Santo Stevo-klostret, som ligger nordväst om staden Ourense. En stark rekommendation är att boka platser ombord i förväg för att inte riskera att bli utan båtbiljett.
Bilresan fram till piren är en del av äventyret. Den smala, kurviga vägen slingrar sig genom det kuperade landskapet, och varje sväng öppnar upp för nya vyer. Tät vegetation, likt en John Bauersk trollskog, varvas med pampiga utsikter över floden långt nedanför.
Precis som på många ställen i Galicien är det lite dåligt skyltat, men väl på plats är det ack så charmigt och oexploaterat. Invid den pittoreska lilla hamnen ligger en tillhörande restaurang med ett stort soldäck – perfekt för att invänta katamaranens avgång med en kopp “café con leche”.
Sedan är det dags att gå ombord. Dimman som ofta sänker sig i dalgången vid de tidiga morgontimmarna bidrar till den magiska stämningen. Under båtturens gång spricker molnen troligtvis upp och solens strålar kan leta sig ner mellan vinrankorna. Till skillnad från andra delar av Galicien, är Ribeira Sacra nämligen känt för sina många soltimmar.
När man glider fram över vattenytan slås man av den dramatiska skönhet som omger en. Fören skär genom vattnet och lämnar ett spår av skum bakom sig. Guiden informerar passagerarna om spännande inslag att hålla utkik efter längs med rutten. Här finns en klippavsats som från en viss vinkel ser precis ut som ett gammalt mansansikte i profil. Dalens frodiga marker har ett rikt djurliv – de är hem åt uttrar, vildsvin, rävar och kaniner. I skyn cirkulerar örnar och ormvråkar som håller utkik efter rörelser under vattenytan. Har man tur kan man få syn på en fiskgjuse som dyker ner i hopp om fångst.
Det passar lika bra att besöka Cañón del Sil under de varma sommarmånaderna som under höst- och vinterhalvåret när träden färgas i varma toner av ockra och orange. Oavsett tid på året bjuder kanjonen på en oförglömlig upplevelse – en plats där naturen ständigt förändras, men alltid förblir lika fascinerande.
De lokala båtföretagen erbjuder olika färdvägar och du kan välja den som passar dig och ditt resesällskap bäst. Den kortaste rutten är en och halv timme, vilket är gott om tid för att hinna få en god uppfattning av kanjonens storslagenhet. För den som vill ha ytterligare äventyr finns även några olika heldagsturer. De inkluderar då bland annat ett stopp vid en bodega på vägen. Här får man chans att ta del av en extra dimension av vad landskapet har att erbjuda genom en vinprovning av lokalproducerat vin.
Utsiktsplatser och sevärdheter i närområdet
Efter den imponerande båtturen är det svårt att inte vilja upptäcka mer av vad Ribeira Sacra har att erbjuda. Ett av de bästa sätten att göra det på är att besöka någon av alla de utkiksplatser som finns i området. Här, uppifrån de höga klipporna, får man en fantastisk panoramavy över naturen. Att stå högt uppe på toppen av en klippavsats ger en annan, kompletterande, upplevelse av landskapet – det är en känsla av att se på världen från ett fågelperspektiv. Från utkiksplatsen kan man verkligen förstå dimensionerna av den imponerande kanjonen. Härifrån ser katamaranen långt där nedanför plötsligt ut som en liten leksaksbåt på den spegelblanka floden. Några av de mer välkända utkiksplatserna är Balcones de Madrid, Mirador de Castro Caldelas, Faro de Chantada och Cabo do Mundo.
I Ribeira Sacra finns också ett dussintal medeltida kloster. Det är till och med en av de största koncentrationerna av romanska kyrkor i Europa. Ett besök på något av klostren för tankarna till hur livet kring dalgångarna tedde sig för tusentals år sedan. I ett av konventen, Santo Estevo de Atán, finns möjligheten att prova på en unik form av avkoppling. Här har delar av det gamla klostret omvandlats till ett hotell, vilket ger gästerna en chans att koppla bort från vardagens brus och istället omfamna den fridfulla atmosfären som klostret erbjuder. För den som söker extra avslappning finns även ett spa i inrättningens källare, där du kan njuta av lugn och ro i en miljö som andas historia. Självklart har rummen moderna faciliteter, utan att för den sakens skull ha förlorat sin antika prägel.
Odlingsteknik från romartiden
Efter en dag späckad av äventyr och intryck lär både hunger och törst falla på. Galicisk gastronomi bjuder på många delikatesser, varav pilgrimsmusslor och bläckfisk är några av de mest utmärkande. Därtill bidrar floderna Sil och Miño till att göra den omkringliggande marken bördig. Områdets vinproduktion en av de äldsta i landet. De kraftigt sluttande klipporna gör dock terrängen svårodlad och det krävs en stor arbetsinsats för att producera det populära vinet.
Traditionen att odla vindruvor i regionen sträcker sig tillbaka ända till romartiden. Det var romarna som började arbetet med att skapa odlingsbara terrasser i de branta sluttningarna. Dessa terrasserade vingårdar, som ser ut som små grönskande trappsteg i landskapet, är en imponerande syn och en levande påminnelse om de antika traditionerna som lever vidare i denna unika vinregion.
Ribeira Sacra är framförallt känt för sina vita viner, gjorda på druvor som albariño, godello och treixadura. Vinerna utmärks av sin friskhet och de passar särskilt bra till Galiciens berömda fisk- och skaldjursrätter. För den som föredrar rött vin är regionens kändaste röda druva Mencía, som ger viner som karakteriseras av sin fruktighet med inslag av plommon, jordgubbar och körsbär.
Myter och sägen
Den storslagna naturen har inspirerat till en rad legender och myter som har levt kvar i generationer. Enligt gammal folktro beboddes området av häxor, älvor och vattenväsen. En av de kändaste legenderna är historien om Jupiter, som enligt romersk mytologi var gudarnas konung och himlens gud. När han på en av sina resor upptäckte området vid Ribeira Sacra ska han ha blivit så hänförd av landskapets skönhet att han enligt legenden blev hopplöst förälskad i Galicien. Hans kärlek fick honom att skapa floden Miño till Galiciens ära.
Jupiters hustru, gudinnan Juno, såg inte med blida ögon på sin makes förälskelse. Galen av svartsjuka rev hon upp ett sår i det galiciska inlandet – en djup ravin som separerade landskapet i två delar. Så uppstod Cañón del Sil, i alla fall om man ska på tro den lokala legenden. Trots att det bara är en skröna är det lätt att förstå Jupiters förkärlek för Ribeira Sacra. Så kom hit du också och upptäck varför denna fantastiska dalgång har lockat och fascinerat människor i tusentals år.
Faktaruta Cañón del Sil:
- Kanjonen ligger precis innan floden Sil möter floden Miño.
- Sil är en 234 kilometer lång flod som rinner genom provinserna León, Ourense och Lugo.
- Miño är med sina 315 kilometer Galiciens längsta flod.
- Klipporna som omger kanjonen når på sina högsta punkter 500 meter över vattenytan.
- Kanjonen har på vissa ställen ett djup på 100 meter ner till botten.